Tre tecken på att möss bor i ditt hus. Lukten är outhärdlig

När hösten och vintern kommer och det börjar bli kallt utanför fönstret är vi inte ensamma om att föredra att gömma oss i ett varmt hus. Även mössen söker skydd vid den här tiden på året. Hur vet vi när en ny invånare har flyttat in i vår lägenhet? Här är de vanligaste signalerna som du kan känna igen närvaron av gnagare på.

Hur kommer en gnagare in i huset och hur känner du igen den? Lukten kommer att vara outhärdlig

Kallare dagar är en välsignelse för förekomsten av möss i hemmen. Särskilt om förhållandena är gynnsamma för det. Oftast väljer gnagare bostäder där det inte råder brist på mat, vare sig det är i kök eller skafferier. Så om maten är oskyddad kan detta vara en god motivation och inbjudan för möss. Små gnagare kan lätt hitta skydd i byggnader med många hål, kanaler eller värmesystem. De är ännu snabbare på att ta sig in i förfallna, äldre byggnader fulla av sprickor. Men hur vet man om en mus redan har flyttat in?

Den första och mycket obehagliga signalen är lukten av urin. Detta är särskilt märkbart i områden där möss gillar att hålla till. Oftast är det områden bakom skåp eller skafferier. Den karakteristiska lukten kan påminna om ammoniak och lukten är mer intensiv i områden med aktivitet. Lukten kan vara en av signalerna på att det finns gnagare i huset.

Lägg märke till en liten detalj. Så här hittar du en mus hemma

Möss har ett naturligt behov av att gnaga på olika material eftersom de hela tiden får nya tänder. Denna aktivitet hjälper dem att slipa sina tänder så att de inte blir för långa. Om du märker att elsladdar är skadade kan du misstänka att det finns en gnagare i ditt hem. Möss kan tugga sig igenom trä, plast och till och med gips för att komma åt mat eller skydd. Små hål i väggar, skåp eller lådor är typiska för möss. De sparar inte heller på maten utan nafsar på en mängd olika produkter som de hittar på sin väg.

Läs också:  Tvätta helt enkelt dina möbler med den här produkten och de kommer att se ut som nya. Damm kommer inte längre att lägga sig.

Hör du ljud på natten? Det är inte spöken, det är möss

Små gnagare ger ifrån sig mjuka men distinkta ljud. Möss sägs ”gnissla”, men denna röst hörs mest på natten. Om vi hör liknande ljud senare på dagen kan vi börja misstänka att vi inte bor ensamma. Möss tenderar att undvika människor, så de brukar vara aktiva under de timmar då alla sover. Dessutom bör ett prasslande eller gnisslande ljud fånga vår uppmärksamhet. Det kan vara ett tecken på att gnagare rör sig runt i huset och letar efter mat eller skydd. Sådana ljud bör särskilt oroa oss om de finns under golvet eller inuti väggarna.

Hur blir man av med möss? Istället för en fälla behöver du bara några blad från trädgården

För att förhindra att möss kommer på besök under hösten är det en bra idé att täppa till alla hål, sätta skyddsnät på fönstren och skydda maten i skafferiet (genom att förvara den i lufttäta behållare, helst av glas). Dessutom rekommenderar vi att man kontinuerligt använder humana och helt naturliga metoder för att avskräcka gnagare.

  • Möss gillar inte starka dofter av örter och blommor, t.ex. doften av kungsljus, celandine, pepparmynta och lavendel samt tomatblad. Så ta med dem från trädgården och sprid dem regelbundet under dörren till ditt hus eller garage för att avskräcka dem från att komma på besök.

För att avskräcka gnagare för gott kan du bryta av en större tomatgren i trädgården och hänga upp den i skafferiet, hallen eller källaren. Lukten som växten avger kommer att irritera mössen, så de kommer att vara ovilliga att bygga bo i området. Du kan också placera tomatplantor på fönsterbrädan i krukor. Detta kommer att säkerställa att de säkert inte kommer igenom ditt fönster.

Läs också:  Min mamma har en bra idé för att tvätta fönster. De skiner vackert och det blir inga ränder.

Hur man gör en enkel musfälla med hjälp av kartonger och ätpinnar!

Men vad händer om det redan finns möss i huset? Det här är den enklaste musfällan att göra. Allt du behöver är en pappkartong, en pinne och en gammal plasthink.

  • Klipp ut en cirkel i kartongen
  • placera pinnen i mitten av cirkeln och limma fast den ordentligt.
  • Borra sedan små hål i plasthinkens sidor och stick in pinnen i hålen, så att kartongen hänger i mitten av hinken.
  • Limma fast några livsmedel som möss (eller råttor) gillar att äta på kartongen som bete.
  • Placera slutligen två små stegar på vardera sidan om hinken som mössen kan klättra upp på.
  • Musfällan är klar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *