Om kaffekoppen svalnar för snabbt bör konsumenterna inte hälla bort vätskan. Drycken kan lösa flera problem som huskur.
(Varmt) kaffe på morgonen fördriver sorg och bekymmer – detta välkända tyska ordspråk betonar inte bara den varma dryckens uppiggande effekt, utan också dess positiva inverkan på det allmänna välbefinnandet. Kallt kaffe kan däremot ha motsatt effekt på många konsumenter, eftersom det ofta har förlorat sin smak. Konsumenterna bör dock vara försiktiga så att de inte bara tippar bort vätskan.
Kasta aldrig bort kallt kaffe: Huskur blir en problemlösare
Enligt ”European Coffee Consumption Report” från 2021 dricker konsumenterna i Tyskland kaffe av två huvudskäl: För det första sägs smaken (73 procent) spela en viktig roll. För det andra sägs det fysiska välbefinnandet efter att ha druckit den varma drycken (36 procent) spela en stor roll. Med en märklig ingrediens är kaffe på väg att bli en riktig mirakelkur för kroppen.
Studien från opinionsinstitutet YouGov visar också att tyska konsumenter i allmänhet dricker koffeinhaltigt kaffe utan sötningsmedel hemma; majoriteten (65 procent) föredrar att tillsätta mjölk i sin kopp. Drycken smakar förmodligen bäst varm för de flesta konsumenter. Men vad händer om det svarta guldet kyls ned för snabbt?
Ett typiskt misstag är att värma upp kaffet igen. Det beror på att morgondrycken förlorar all sin smak när den värms upp och därför smakar mindre intensivt. Innan vätskan hamnar i avloppet kan du dock använda den som huskur – förutsatt att den inte har blandats med mjölk.
Kasta aldrig bort kallt kaffe: drycken fungerar som en turbogödsel
Särskilt hobbyträdgårdsmästare bör känna till detta livshack: Kaffe fungerar som ett naturligt gödningsmedel för växter i trädgården. I stället för att använda kaffesump, som innehåller kväve, svavel och fosfor, räcker det med den svarta vätskan från koppen.
För att tillverka den billiga turbogödseln blandar konsumenterna drycken med vatten i förhållandet 1:1 och vattnar sedan växterna försiktigt med det. De upprepar denna procedur var fjärde vecka.
Kasta aldrig bort kallt kaffe: använd drycken som ingrediens i en kaka
Om du får slut på mjölk i köket behöver du inte få panik. Kallt kaffe kan vara ett mycket praktiskt alternativ – särskilt när du bakar en kaka. Om bakverket inte har en tillräckligt stark smak av det svarta guldet finns det ett annat livshack: vätskan kan blandas med lite florsocker för att göra en tårtglasyr.
Det är dock viktigt att vara försiktig: Under vissa omständigheter kan kakan vara olämplig för barn eftersom kaffet innehåller koffein. Men om du normalt dricker koffeinfritt kaffe behöver du inte oroa dig.