Det har upptäckts att djur oftare är berusade än vad man länge trott!

Husdjur bör hållas borta från alkoholhaltiga drycker. I naturen stöter däggdjur, särskilt i tropiska klimat, inte sällan på det tvivelaktiga nöjet. Experter har ännu inte fastställt omfattningen av deras avsikt att konsumera neurotoxinet.

Människan, skapelsens krona på verket, tycker om att se sig själv som speciell: som den enda verktygsanvändaren, jordbrukaren och boskapsuppfödaren, konstnären och öl- och vinkännaren. Att andra djur ägnar sig åt liknande metoder bevisas av allt fler observationer. Detta är också slutsatsen i en ny publikation av beteendeekologen Kimberley Hockings från University of Exeter i England: ”Vi rör oss bort från den antropocentriska synen att etanol bara är något som människor använder”, kommenterar hon sin publikation i tidskriften Trends in Ecology & Evolution.

Spindelapor sträcker sig ofta efter frukt som ibland är övermogen. Här njuter en medlem av arten av ett gult Mombinplommon.

Alkoholkonsumtion ”är mycket vanligare i naturen än vi tidigare trott”, säger Hockings. ”De flesta djur som äter sockerhaltiga frukter kommer i kontakt med en viss mängd etanol. Därför är det inte konstigt att se en igelkott som vacklar omkring, en ekorre som inte kan klättra eller en schimpans som inte kan koordinera sina rörelser.

Etanolens ålder

Hockings och hennes team konstaterar att alkohol förekommer naturligt i nästan alla ekosystem och förmodligen konsumeras regelbundet av de flesta djur som äter frukt och nektar. Detta gäller särskilt i tropiska regioner och i jämförelsevis mindre utsträckning i tempererade zoner. Det fanns ett evolutionärt tryck mot alkoholkonsumtion för cirka 100 miljoner år sedan, när blommande växter producerade sockerhaltig nektar och frukt. Jäst fick frukten att jäsa. Detta resulterar vanligtvis i att frukten innehåller en till två volymprocent alkohol. Betydligt högre halter har dock uppmätts: palmfrukter i Panama har visat sig innehålla upp till 10,2 volymprocent.

Läs också:  Varför jag lägger salt på den plats där jag tillbringar mycket tid och även i sovrummet innan jag går och lägger mig

Redan 1974 visade filmen The Joyful World of Animals hur olika arter sträcker sig efter den delvis jästa frukten från marulaträdet och rör sig ostadigt. Experterna är oeniga om huruvida detta beteende kan tillskrivas att alla njuter av vinsterna. Efter några dagar på marken hade en alkoholkoncentration på tre procent byggts upp, och elefanter skulle behöva äta mer än 400 gånger den mängd marula de konsumerar i ett extremt fall för att bli synbart berusade, enligt biologer.

Gener för alkoholnedbrytning fanns troligen hos däggdjur och fåglar innan den ökade utvecklingen av frukt och nektar hos växter. Primater och de med dem relativt närbesläktade näbbmössen i Sydostasien är särskilt väl anpassade för att bryta ned etanol. Framtida studier bör visa hur enzymerna fungerar hos olika arter och vilken roll berusningsmedlet spelar i den sociala strukturen.

Fördelar och nackdelar med alkohol

Huruvida vilda djur medvetet sträcker sig efter övermogen frukt för att uppleva alkoholens effekter kräver ytterligare forskning. Enligt forskargruppen kan det dock finnas vissa fördelar för olika arter. Alkohol hjälper t.ex. till att bekämpa oönskade mikroorganismer och parasiter. Detta är tydligt hos bananflugor, som uppenbarligen lägger sina ägg i etanolhaltiga ämnen av detta skäl. Deras larver absorberar också mer alkohol när de angrips av parasitstekellarver som äter dem inifrån.

Försteförfattaren Anna Bowland tillägger: ”Etanol kan stimulera endorfin- och dopaminsystemet, vilket leder till en känsla av avslappning. Detta skulle kunna göra djuren mer sociala. Men om detta har någon inverkan på vilda djur återstår att undersöka.

Det finns också ett antagande om att djuren endast konsumerar nervgiftet. Fermenteringsprocessen ger trots allt upphov till lukter som leder djuren till den söta maten, som också innehåller många kalorier. ”Ur ett icke-mänskligt perspektiv vill djuren ha kalorierna men inte berusningen”, säger Matthew Carrigan, huvudförfattare och medförfattare vid College of Central Florida. Hos människor är det vanligtvis tvärtom.

Läs också:  Hur man tvättar fönster: här är mormors fem knep

”Ur ekologisk synvinkel är det inte fördelaktigt att vara berusad när man klättrar i träd eller är omgiven av rovdjur på natten”, understryker Carrigan. Så det är snarare ett sätt att inte föra sina gener vidare till nästa generation.

Myten om berusade katter

Den stora spridningen av fruktbärande träd i olika miljöer och den relativt stora sannolikheten för att däggdjur ska komma i kontakt med alkohol motverkas av rykten om att vissa husdjur inte kan bryta ner etanol. Detta sägs t.ex. om katter, som påstås förbli berusade för evigt. ”Detta är naturligtvis nonsens”, som Hamburg-veterinären Sabrina Vogt konstaterar. Kanske är historien avsedd att göra ett särskilt starkt intryck av att man bör vara noga med att hålla husdjur borta från alkohol.

Som regel har de inget större intresse av det, även om katter till exempel är mer attraherade av krämiga drycker. En snabb slickning av utspillda drycker är vanligtvis inget problem. Men du bör ändå hålla ett öga på djuren för att se om de visar symptom på alkoholförgiftning efter 30-60 minuter. Det kan hjälpa att ge dem vatten och mat; i allvarliga fall bör en veterinär konsulteras. Toxinets effekt upphör dock, även om det kan ta längre tid att bryta ner än hos människor. Den kattvänliga berusningen kommer från kattmynta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *