Vi vet alla att ingen vill ha handdukar fulla av smuts och bakterier. Så här kommer några expertråd om hur du tvättar dem på rätt sätt.

Det går att se att det finns smuts på en handduk, men det går inte att se de hundratusentals bakterier som också finns där. Det är inte tillrådligt att torka sig med bakterier. Vilken är den optimala frekvensen för tvätt av handdukar för att upprätthålla hygieniska standarder? Vi rekommenderar att man hittar en balans mellan de två ytterligheterna. Dessutom kommer vägledning att ges om hur handdukarna ska skötas under användningen.

Det är allmänt vedertaget att det är ohygieniskt att torka sig med en smutsig handduk. Det finns dock ofta inget behov av att tvätta handdukar efter en enda dags användning. Vilket är det optimala tillvägagångssättet? Denna fråga kommer att besvaras av en mikrobiolog. Läsaren uppmanas sedan att titta på en video där experten ger ett nyanserat perspektiv och påpekar att det inte finns ett enda korrekt svar. Slutligen uppmuntras läsaren att dela expertens råd med minst två personer.

Första tvätten? Direkt efter köpet av handdukar

Tvätta din nya handduk först och börja sedan använda den. Det finns många anledningar till det: du vet aldrig vem som rörde vid den före dig. Genom att tvätta den får du också fart på handdukens uppsugningsförmåga. Du blir av med lösa trådar och de färg- och kemikalierester som finns kvar på handduken från tillverkningsprocessen. Och frottén kommer att dra åt öglorna.

Hur ofta ska man tvätta handdukar enligt mikrobiologen

Vissa människor föredrar att tvätta en handduk efter 1 dags användning, andra bryr sig inte och tvättar den varannan vecka. Vad är korrekt? Tvätta handdukar minst en gång i veckan, rekommenderar mikrobiologen Manal Mohammed från University of Westminster i London. Hon tillägger att en tvättemperatur på 60°C är idealisk, och om handdukarna är särskilt smutsiga kan de till och med tvättas i 90°C. Om du däremot använder blekmedel räcker det enligt experten med en tvättemperatur på 40°C.

Läs också:  Med det här enkla knepet blir din toalett skinande ren på bara två minuter.

Hur ofta ska man egentligen tvätta handdukar

Men, men… Idag är det få som tvättar kläder, inklusive handdukar, i höga temperaturer. Och det är inte tillrådligt att använda blekmedel vid varje tvätt (i vissa fall rekommenderas användning av blekmedel uttryckligen inte av tillverkarna). Därför är det gyllene medelvärdet att tvätta handduken efter 3 till 4 dagars användning, vilket också rekommenderas av experterna i videon och av många tjeckiska handduksförsäljare . Men om din handduk inte verkar vara i gott skick kan du gärna lägga den i tvättkorgen ännu tidigare.

Mikrobiologen Charles Gerba från University of Arizona skräder trots allt inte orden och säger att om du använder handdukar regelbundet i bara några dagar och sedan torkar av dem kommer du att få fler E. coli-bakterier på huden än om du stoppar huvudet i toaletten och spolar.

Överdriv inte eller underskatta

Naturligtvis behöver handdukar inte tvättas direkt; släng dem i korgen när de är riktigt torra. Efter en dags användning kasseras handdukar vanligtvis av personer som har extremt känslig hud eller ett smittsamt problem.

Läs också:  Torktumlaren har en dold funktion som kommer att göra ditt liv mycket enklare. Jag blev förvånad när jag fick reda på det.

Att återanvända handdukar är bättre för miljön, för plånboken och för hållbarheten. Så snart du känner en konstig lukt som dröjer sig kvar även på en torkad handduk ska du dock tvätta den oavsett hur länge du använder den.

Varför det räcker med en lägre temperatur

  • Just för att handdukar tvättas oftare och tvättmedlen är mer effektiva, verkar en temperatur på 40 till 60 °C vara tillräcklig. Även när det gäller eliminering av oönskade mikroorganismer.
  • Samtidigt är det många av oss som fortfarande överdriver med mängden tvättmedel vi tillsätter. Vilket inte är bra för att upprätthålla kvaliteten på handduken. Smutsen och smutsen är dock borta.

Hur man minskar ”överföringen” av mikroorganismer

Ingen kommer att använda en smutsig handduk länge, smutsen syns direkt. Men du kan inte se de oönskade mikroorganismerna, plus att de förökar sig i en otrolig takt i en fuktig miljö.

Det är därför det lönar sig att låta använda handdukar hänga kvar så att de inte rör vid varandra. Ännu bättre är att sprida ut dem på torkstället om de är mycket fuktiga, men lägg dem inte på värmaren. Alternativt kan du lägga dem i torktumlaren för att döda eller sakta ner tillväxten av bakterier. Kom ihåg: handdukar är som läppstift eller en god vän – de lånar inte ut sig själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *