Grekisk yoghurt, keso eller yoghurt med låg fetthalt – vilka mejeriprodukter är hälsosammast? Vi förklarar skillnaderna.
Keso, färskost och yoghurt är vanliga varor i mångas kundvagnar. Anledningen är att allt fler prioriterar en proteinrik kost och medvetet väljer naturliga proteinkällor som mejeriprodukter. De är inte bara rika på högkvalitativt protein, de innehåller också särskilt mycket kalcium – mer än något annat livsmedel. Dessutom ger proteiner en långvarig mättnadskänsla, hjälper till att förebygga sötsug och stödjer därmed viktminskning.
Yoghurt, keso och andra: det här är skillnaderna
Yoghurt, kvarg och skyr tillverkas med mjölk som råvara, till vilken olika tillsatser tillsätts:
Vid tillverkning av yoghurt tillsätts mjölksyrabakterier i mjölken för att jäsa laktosen. Vilken typ av bakterier som används avgör yoghurtens konsistens och smak – om den är mjuk eller syrlig. Skillnaden mellan grekisk yoghurt och traditionell yoghurt är att man tillsätter fler mjölksyrabakterier i mjölken vid tillverkningen av grekisk yoghurt. Det gör att den får en något syrligare smak än naturell yoghurt. Dessutom rinner vasslen i grekisk yoghurt av långsammare och under en längre tid.
Förutom tillsatsen av mjölksyrabakterier tillsätts även löpe, en jäsningsmetod som utvinns ur magen på kalvar, iaturbo. Enzymerna chymosin och pepsin i löpen koagulerar mjölken och får den att stelna. I vissa kesoprodukter tillsätts även grädde för att öka fetthalten.
- Skyr syras också med bakterier och ystas med löpe, på samma sätt som keso.
- Skyr betraktas ofta som en färskost och har en syrligare smak än keso.
- Skyr har en fastare konsistens och är krämigare än yoghurt.
NDR säger att vissa mejeriprodukter innehåller lika mycket kalcium som andra:
- Kvarg: 90 milligram per 100 gram.
- Yoghurt: 130 milligram per 100 gram.
- Skyr: 150 milligram per 100 gram
- Mjölk: 118-122 milligram per 100 milliliter.
Detta är fettinnehållet i mejeriprodukter per 100 gram:
- Skyr: 0,2-0,5 procent.
- Skummjölksyoghurt: 0,5 procent.
- Lågfettyoghurt: 1,5-1,8 procent.
- Lågfettyoghurt: minst 3,5 procent.
- Gräddyoghurt: minst 10 procent.
- Kvarg med låg fetthalt: 0,2-0,4 procent
- Keso med låg fetthalt: cirka 5 procent.
- Grädde curd: cirka 10 procent
- Dubbel grädde: cirka 20 procent
Bästa valet: Skyr
- Skyr är ett hälsosamt mellanting mellan fettsnål kvarg och yoghurt.
- Skyr anses vara ett hälsosamt mellanting mellan fettsnål kvarg och yoghurt. Med 0,2 gram fett per 100 gram innehåller den nästan inget fett, men mycket kalcium, 150 milligram per 100 gram.
- Skyr kombinerar därför hälsofördelarna med keso och yoghurt i en unik produkt.
- Proteinet i Skyr underlättar upptaget av kalcium. Dessutom har mjölksyrabakterierna i Skyr en positiv effekt på tarmfloran och stärker immunförsvaret. Skyr innehåller också mycket kalium och magnesium, vilket kan sänka blodtrycket och risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Var och en av dessa mejeriprodukter har dock sina egna fördelar och nackdelar. För friska människor är valet av mejeriprodukt egentligen en fråga om smak. Men när det gäller viktminskning är skyr och keso de bästa valen på grund av deras höga proteininnehåll och låga kaloriinnehåll. Det höga proteininnehållet reglerar blodsockret och ger en långvarig mättnadskänsla, så att du äter mindre i slutändan.