Såg du det på bananen? Det vore bäst att kasta ut dem omedelbart.

Om du har några mycket mogna bananer hemma, är det värt att kontrollera. En sak är att de inte är lämpliga för konsumtion. Om du märker detta är det bäst att kasta bort frukten utan vidare. Här är vad du ska hålla utkik efter.

Bananer är en stor favorit hos slovakerna. I genomsnitt äter de cirka 5,5 kg bananer per år (mer än bara äpplen). De flesta bananälskare vet förmodligen att denna frukt kan ätas även om skalet är täckt av bruna fläckar. Men det är få som vet att bananer som lämnas framme under lång tid kan drabbas av mögel. Vi ger tips om när du inte bör äta dem.

När ska bananer slängas?

Bananer som förvaras för länge blir för mjuka, mosiga eller grumliga. Du bör göra dig av med dem nu. Dessutom kommer frukten att ha en obehaglig lukt, vilket också är ett tydligt tecken. Bananer blir oanvändbara om det uppstår mögel på dem. Om du inte är säker på fruktens skick ska du inte äta den. Den kan vara förgiftad.

Läs också:  Sprid ut dina favoritkryddor på elementet och säg adjö till det obehagliga problemet.

Även om en mycket mogen banan ser fin ut vid första anblicken, är det värt att skära upp den och undersöka fruktköttet noga. I sällsynta fall kan frukten vara infekterad av en svamp av arten Nigrospora. Den orsakar mörka fläckar på fruktens skal, men när det gäller bananer är det lätt att missta detta för en naturlig process som sker i frukten. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på andra element. Om du ser en rodnad när du öppnar frukten är den infekterad med svampen nigrospora, som gör att fröna blir röda. Denna svamp är inte farlig för friska människor, men den är skadlig för personer med försvagat immunförsvar. I deras fall kan ätande av infekterad frukt leda till symtom som feber och magbesvär, vilket lätt kan förväxlas med vanlig matförgiftning. I extrema fall kan svampen orsaka andningsproblem.

Läs också:  Ugnsglaset blir rent som nytt. Blanda bara en sak med frukt

Jag skulle vilja veta när det är okej att äta bananer.

Du kan äta bananer som inte är för mogna och som fortfarande är grönaktiga, liksom bananer vars skal redan har börjat bli brunt. Den mörka färgen är ett tecken på att det pågår en enzymatisk process som bryter ner klorofyll och frigör antioxidanter. Detta gör frukten mjukare, sötare och fylligare. Det finns inga kontraindikationer (såvida du inte är diabetiker, i vilket fall det är bättre att välja gröna bananer, som har ett mycket lägre glykemiskt index).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *