Ingefära är en av de bästa naturläkemedlen mot förkylningar. Den är fullpackad med näringsämnen som hjälper till att stärka immunförsvaret. Den är inte bara rik på C-vitamin, järn, kalcium och kalium. Den innehåller också eteriska oljor och ämnen som gingeroler och rhizom, som har en antibakteriell effekt och kan förhindra virus från att föröka sig.
Kan man förvara ingefära i kylskåpet och kan man frysa den?
Ingefära ska förvaras svalt och helst övertäckt, till exempel i en burk.
Du bör torka den skurna änden med en pappershandduk innan du lägger tillbaka den i kylskåpet. Det gör att den skurna änden håller sig längre.
Men när ingefära väl är skuren håller den sig inte lika länge som färsk ingefära – åtminstone inte i kylen.
Om du vill förvara ingefära under en nästan obegränsad tidsperiod bör du frysa den. För att göra detta, placera den oskalade ingefära i en fryspåse eller annan fryssäker behållare för att undvika frysbränning.
Fryst ingefära är lättare att tillaga eftersom den är lättare att skära och riva. Den ingefära som inte används kan du helt enkelt lägga tillbaka i frysen tills du behöver den igen.
Ingefära som superfood
Ingefära används inte bara för att förebygga förkylningar. Detta växtbaserade läkemedel från Kina är också mycket viktigt för att behandla andra hälsoproblem.
1. Hjälper mot illamående
Särskilt gravida kvinnor har nytta av detta: enligt en genomgång av tolv studier som publicerats i tidskriften ”Nutrition Journal”, där totalt 1 278 gravida kvinnor deltog, kan bara 1,5 gram ingefära minska illamåendet avsevärt.
2. Sänker blodsockret
Inledande studieresultat från ”Iranian Journal of Pharmaceutical Research” från 2015 tyder på att ingefära kan hjälpa diabetiker. Hos 41 deltagare med typ 2-diabetes sänkte två gram ingefära per dag fasteblodsockret med tolv procent.
3. Ingefära mot högt kolesterol
En studie av forskare från Department of Pharmacology och Medical University of Babol i Iran visade att intag av ingefärspulver ledde till en betydande minskning av kolesterolnivåerna hos 85 personer med högt kolesterol.
Dessutom bidrar ingefära till att skapa en behaglig känsla av värme när den tas i kylan eftersom den främjar blodcirkulationen.
Teoretiskt sett kan man inte få nog av den hälsosamma allroundern under vintermånaderna. Man bör dock vara försiktig när man doserar knölen, eftersom för mycket ingefära kan vara farligt.