När ska jag tillsätta salt i pastavattnet? Min italienska vän blev ganska chockad när han fick reda på vad jag gjorde.

Vid första anblicken verkar tillagning av pasta vara en av de mest triviala uppgifterna i köket. Enklare är bara kokande vatten för te. Det visar sig dock att många misstag kan göras när man gör pasta. En av dem gäller tillsats av salt. När ska pastavatten saltas? Det finns ett specifikt ögonblick när detta ska göras.

Italienska recept är en hit runt om i världen. De är enkla, välsmakande och oftast ganska snabba. En av de grundläggande ingredienserna är naturligtvis pasta. Pasta, som vi stöter på varje dag och kanske tror att vi redan har lärt oss alla hemligheter för att göra det. Men det visar sig att vissa människor fortfarande gör misstag. Det kanske inte är stora misstag, och de kanske inte skakar världen i dess grundvalar, men de har en inverkan på matlagningen.

När ska man salta pastavattnet? Många väljer fel tidpunkt

En sådan aktivitet som kanske inte spelar så stor roll på utsidan är att salta pastavattnet. ”När ska man göra det? En italiensk vän svimmade när han hörde när jag tillsätter salt”, berättade en av mina kollegor, Katka, för mig.

  • Hon erkände att hon fram till nu alltid hade strött salt i kallt vatten. Detta är dock inte den bästa tiden. När ska man salta pastavattnet? Det bör bara göras när vattnet kokar.
Läs också:  Det hjälper till att bygga upp immunförsvaret och fungerar som en slags sköld mot infektioner.

Det är dock inte tillrådligt att avstå från att tillsätta salt i vattnet helt och hållet. Salt förbättrar matens smak och arom. Det påverkar också konsistensen och färgen på den tillagade maten. Salt gör t.ex. pasta mer elastisk och gul. Det är därför en bra idé att tillsätta salt i pastavattnet, om än med måtta. Det perfekta förhållandet är 7-10 g salt per 100 g pasta och en liter vatten.

Hur tillagar man pasta?

Förutom att salta vattnet vid rätt tidpunkt finns det andra regler att följa när man kokar pasta.

  • Den första regeln gäller för spaghetti. Eftersom det är långa strängar är det bäst att lägga dem i en hög cylindrisk kastrull. Om du inte har en, bryt inte pastan ! Att bryta pastan förhindrar det traditionella italienska sättet att äta, dvs. att linda spaghettin på en gaffel. Då glider de inte av besticket och håller såsen perfekt. Doppa bara spagettipastan i så mycket vatten som möjligt och när den har mjuknat efter ett tag, tryck lätt resten i vattnet.
  • Det rekommenderas inte heller att tillsätta olja eller olivolja vid tillagning. I motsats till utseendet hindrar detta inte pastan från att klibba ihop alls. Fettet kommer ändå inte att blandas med vattnet, det kommer bara att förbli på ytan.
  • Kokt pasta bör inte täckas med kallt vatten. Då förlorar pastan det stärkelseskikt som ger den dess silkeslena utseende och smak. Dessutom gör stärkelsen det lättare att blanda pastan med såsen.
  • Om pastan ska läggas i såsen efter tillagningen bör den kokas lite kortare tid än vad som anges på förpackningen. Då blir den fastare, mer al dente, så att den inte mjuknar för mycket när den senare kokas i såsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *