Hur många gånger kan kläder bäras innan de tvättas? Experter berättar vad du bör tvätta efter varje användning

Frågan om hur ofta kläder ska tvättas är baserad på flera faktorer. Vissa människor gör det så snart de tar på sig det en gång, medan andra väntar lite längre. Vad tycker experterna om detta?

Att inte veta hur ofta man ska tvätta sina kläder kan få konsekvenser på båda sidor. Att tvätta kläderna för sällan kan leda till hudproblem eller infektioner, men att tvätta dem för ofta kan å andra sidan skada kläderna. Dessutom kan det leda till onödig resursförbrukning (vatten, el, kemikalier). Här är några tips som hjälper dig att avgöra när kläderna kan användas igen utan att tvättas och när de bör tvättas.

Hur många gånger kan man bära kläder utan att tvätta dem? Experter gör det klart

Det finns ingen fast regel för hur många gånger du kan använda kläder utan att behöva tvätta dem. Det är i hög grad en individuell fråga, som främst dikteras av social och kulturell karaktär. Faktum är att människor som svettas mer bör tvätta sina kläder mycket oftare. Att tvätta sig varje dag verkar ansträngande, men om du kämpar med finnar på ryggen eller bröstet är det värt att överväga att byta kläder varje dag. Smutsiga kläder samlar svett och bakterier som hamnar på många ställen på kroppen och orsakar tilltäppta porer. Svett i kombination med döda hudceller kan orsaka irritation och leda till akneförändringar. Experter från American Academy of Dermatology, som rapporterats av CNN, rekommenderar:

  • Underkläder, strumpor, strumpor, baddräkter, leggings och sportkläder bör tvättas efter varje användning. Detta gäller även alla andra kläder som har fläckar, svett, lukt eller synlig smuts.
  • Pyjamas kan tvättas en gång i veckan om du bär underkläder under och duschar innan du tar på dig den. Annars bör den bytas dagligen.
  • Jeans och andra kläder bör tvättas så snart de har fläckar, smuts eller obehaglig lukt.
  • Ytterkläder bör tvättas en gång i månaden. Detta beror på att de inte är i direkt kontakt med huden när de bärs.
  • Hela skor eller deras innersulor bör tvättas minst en gång i månaden. På så sätt förhindrar du att sjukdomar som fotmögel utvecklas.
Läs också:  Varför vinglar tvättmaskinen när den snurrar? Gör detta trick så försvinner problemet

I stället för att lägga jeansen i tvättmaskinen, lägg dem i frysen. Resultatet kan förvåna dig

Alla har säkert minst ett par jeans i sin garderob. Det visar sig att en av de viktigaste reglerna för att ta hand om dem är: ”Ju mindre ofta du tvättar dem, desto bättre”. Idealet är att göra det när de är riktigt smutsiga. På så sätt behåller de sitt ursprungliga skick längre. Men om du vill fräscha upp dem och bli av med bakterier är det värt att slänga in dem i frysen då och då (i 24-48 timmar).

  1. Tvätta ”ytterkläder” en gång i månaden..,

    Hur tänker du?
    Vilka ytterkläder tål maskintvätt.
    Övriga kemtvättas…
    Snacka om resurs- och miljöförstörelse…,

  2. Att tvätta sig varje dag verkar ansträngande.? Det är väl ändå det viktigaste att hålla sig själv ren även om man byter underkläder varje dag.

    1. Nej vi dör av allt skribbande av vår kropo men vår hygien skall omfatta vår omgivninb kläder hem och sanerings åtgärder efter 1 vecka med all städas.Sen ta en rengörande sanitetisk avkoppling.Dusch var 3e dag enl deodorant

  3. Jag har mina ordinarie kläder på arbetet, jobbar med omsorg och hygien. Av vår arbetsgivare får vi helt annat att förhålla oss till änn ovan. Detta bland annat för att bibehålla god hälsa.

  4. Silket skitsnack. Man tvättar sina kläder när de är smutsiga,eller luktar svett. Har aldrig hört nått så dumt. Det bästa är att slänga sina kläder när man använt dem, och helt enkelt köpa nya varje, varannan dag, eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *