Jag kan inte tro hur snabbt dammet försvinner från persiennerna! Det brukade ta lång tid, men nu använder jag det här tricket hela tiden.

Persienner är ett bra sätt att skugga dina fönster. De skyddar mot solen, bidrar till att hålla en behaglig temperatur och ger insynsskydd. Det är viktigt att rengöra dem regelbundet för att hålla dem i gott skick och för att hålla din arbetsplats hälsosam och allergivänlig. Damm och pollen kan ansamlas på lamellerna, så rengöring av persienner bör vara en del av din städrutin.

Enkla rengöringsmetoder

För rutinmässig rengöring av persienner kan det räcka med att torka av med en torr trasa eller använda en dammsugare med sugkontroll och ett litet tillbehör. Denna metod är lämplig om persiennerna inte är igensatta av fett och inte kräver mer grundligt underhåll.

Läs också:  Bara 1 euro är allt du behöver för att bli av med fukt i badrummet. Du har redan de nödvändiga ingredienserna i ditt kök.

Grundlig rengöring med specialverktyg

För kraftigt nedsmutsade persienner kan en fuktig trasa, rengöringsmedel eller ättika användas. Denna metod innebär rengöring av enskilda lameller och är mer tidskrävande, men garanterar perfekt renhet. För mer effektiv rengöring kan specialborstar och dammvippor med två till fem blad användas för att spara tid och arbete.

Alternativa rengöringsmetoder

En annan effektiv metod är att använda en mikrofiberduk och diskmaskinstabletter. Då blöter man trasan i en lösning av vatten och diskmaskinstabletter och torkar av lamellerna uppifrån och ner. Därefter vänder du på dem och upprepar processen. Det är ett mer tidskrävande men effektivt sätt att se till att dina persienner är rena.

Läs också:  Är det klokt att stänga av värmen på natten? Svenskarna inser inte konsekvenserna.

Rengör persienner med dammsugare och rengöringsmedel

För att rengöra lamellgardiner. De är vanligtvis tillverkade av aluminium och det är en bra idé att först dammsuga bort damm och sedan använda en lösning av varmt vatten, vinäger och diskmedel. För feta eller intorkade fläckar är ättika ett effektivt rengöringsmedel. Det finns också speciella persiennrengöringsmedel med plastbehållare och mikrofiberdukar som kan användas för både torr- och våttvätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *