Det enklaste sättet att kontrollera om ägget är ruttet…

Ägg är ett vanligt livsmedel. Vi använder ägg till frukost, bakning och matlagning. Om du inte är vegan äter du förmodligen ägg. Men hur vet du om de är färska? Du vill inte använda ett ruttet ägg och förstöra ditt recept. Den här artikeln visar dig hur du kontrollerar ägg utan att bryta dem.

Hur man testar ägg med ett enkelt vattentest

Du kan kontrollera äggens färskhet på ett mycket enkelt sätt – med en skål med vatten. Detta trick är populärt just för att du inte behöver bryta ägget och därmed minimera risken för röra i köket. Så här går du tillväga: placera försiktigt ägget i botten av skålen med vatten. Om det håller sig horisontellt är ägget färskt. Om ägget börjar luta vertikalt är det gammalt och det är bättre att kasta bort det. Om ägget flyter hela vägen upp till toppen är det en tydlig signal om att det inte längre är lämpligt att äta.

Läs också:  Kyckling bör inte lämnas i frysen längre än så. När denna tid har gått bör den kastas bort.

Ljustest: kontrollera äggens inre kvalitet

Ett annat tillförlitligt sätt att kontrollera ett äggs färskhet är det så kallade ljustestet. Detta trick använder en ljuskälla i ett mörkt rum, t.ex. en ficklampa. Håll ägget framför ljuset och titta noga på innehållet. Färska ägg har en mindre bubbla och gulan är knappt synlig. Om du ser en mörk och spräcklig gula är det ett tydligt tecken på att ägget inte längre är tjänligt.

Läs också:  Förbered din skrubb med bara 4 ingredienser i ditt kök! Det här är höstens hit, den bästa naturliga ansiktsvården.

Bryta ägget på tallriken och lukttestet

Om du fortfarande är osäker kan du helt enkelt knäcka ett ägg på en tallrik. Se hur gulan och vitan beter sig. Färska ägg behåller sin form och spiller inte ut. Om ägget spiller och rinner på tallriken när du knäcker det är det förmodligen inte längre färskt. Lita alltid på näsan när du är osäker – ett förstört ägg har en stark, obehaglig lukt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *