Här är ett enkelt sätt att tvätta din dunjacka utan att skada den. Den här metoden fungerar varje gång.

Hur tvättar man en dunjacka på bästa sätt så att den inte tappar formen? Det är något som många av oss funderar på, särskilt när vintern närmar sig. Den goda nyheten är att du enkelt kan fräscha upp den hemma utan att behöva besöka kemtvätten. Det finns dock några saker du behöver veta för att se till att du inte skadar din jacka.

En dunjacka är bra för att hålla dig varm under kalla dagar. Men när den blir smutsig kan det vara knepigt att veta hur man tvättar den så att den inte tappar sina egenskaper. Den goda nyheten är att du inte behöver springa till kemtvätten. Släng bara in den i tvättmaskinen så ska vi visa dig hur du undviker att dunet klumpar ihop sig och hur jackan ser ut som ny.

Hur tvättar man en dunjacka så att fyllningen inte klumpar sig? Var inte rädd för att använda tvättmaskinen

Att tvätta en dunjacka effektivt hemma, även om det kan verka utmanande i början, är absolut möjligt. Det viktigaste är att följa några regler som bevarar dunjackans värme och elasticitet och förhindrar skador på materialet. Först och främst, innan du kastar din jacka i tvättmaskinen , kontrollera etiketten. Tillverkarens information hjälper dig att avgöra vilken temperatur som är säker och om den kan torktumlas.

  • Kontrollera att det inte finns något i tvättmaskinens trumma som kan skada materialet. Rengör tvättmedelslådan för att ta bort eventuella rester av vanligt tvättmedel. Detta kan ha en negativ effekt på det ömtåliga dunet.
  • Dra åt blixtlås, stäng alla fickor och vänd jackan ut och in. På så sätt skyddas materialet från att rivas sönder under centrifugeringen.
  • Doppa jackan i ljummet vatten före tvätt för att avlägsna luft från dunet. Denna åtgärd förhindrar också att fyllningen bunkrar upp. Om du upptäcker fläckar är det värt att tvätta dem för hand med ett speciellt duntvättmedel.
  • Välj ett lämpligt program. Om din tvättmaskin har ett program för dun ska du använda det. Om inte, välj siden- eller ullprogrammet på 30 grader. Centrifugeringshastigheten bör inte överstiga 600 varv per minut. Det räcker för att centrifugera vattnet utan att förstöra fyllningen.

TIPS! Det är värt att kasta några tennisbollar i trumman för att bryta upp luddet under tvätten och förhindra att det klumpar ihop sig till bollar. Kom också ihåg att undvika vanliga tvättmedel och mjukgörande vätskor. Investera i ett specialtvättmedel som är avsett för dunjackor för att skydda deras isolerande egenskaper.

Hur torkar man en jacka med syntetisk fyllning? Glöm galgen och torktumlaren

När du har tagit ut dunjackan ur tvättmaskinen är det viktigt att du torkar den ordentligt.

  • Den bästa lösningen är en torktumlare inställd på låg temperatur och lägga till några tennisbollar. Dessa kommer att förhindra att dunet bunker upp, vilket hjälper till att bevara dess fluffighet och elasticitet.
  • Om du inte har en torktumlare kan du placera jackan på en plan yta, till exempel ett handdukstäckt bord, och rotera den regelbundet. Skaka fyllningen försiktigt då och då för att fördela den jämnt.

Se till att jackan är helt torr, eftersom vått dun förlorar sina värmeisolerande egenskaper. Även om det inte är en snabb lösning, kommer tålamod att säkerställa att din jacka blir varm, bekväm och redo för nästa säsong igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *