Löksirap är ett naturligt sätt att stärka din hälsa och ditt immunförsvar. Ta reda på hur du gör det och hur mycket du ska ta.

Löksirap representerar en distinkt beredning som har varit på modet i århundraden på grund av dess hälsosamma effekter på människors hälsa. Denna naturliga sirap är fördelaktig för att stödja immunförsvaret och är en av de mest effektiva huskurerna mot hosta. Beredningsmetoden, lämpligheten för barn och rekommenderad dosering diskuteras i artikeln.

Löksirap är ett naturläkemedel som har använts i århundraden för att lindra symtomen på förkylningar och andra infektioner i övre luftvägarna. Det är ett enkelt och effektivt sätt att öka immuniteten och skydda kroppen från sjukdomar.

Lök- och honungssirap – ett recept på hälsa!

För att göra löksirap behöver du bara några få lättillgängliga ingredienser:

  • 2-3 medelstora lökar
  • 1 kopp socker (du kan också använda honung)
  • Juice av 1-2 citroner (valfritt, för extra C-vitamin)

Förberedelsemetod:

  1. Skala löken och skiva den tunt eller i små bitar.
  2. Lägg lökarna i en stor kastrull och strö över socker (eller tillsätt honung).
  3. Ställ allt åt sidan i ungefär en timme för att låta löken släppa sin saft och sockret lösas upp.
  4. Efter en timme kommer du att märka att en sirap har bildats, med bitar av lök som flyter i den.
  5. Sätt på en medelhög flamma och värm upp sirapen under omrörning ibland.
  6. Cirka 15-20 minuter efter kokning, när sirapen börjar tjockna, sila den genom en sil för att bli av med lökbitarna.
Läs också:  Inget fönsterputsmedel och en mikrofiberduk. För att få fönstren att glänsa, rulla detta till en boll och polera.

Lökhostsirap – egenskaper och hälsofördelar

Lök är rik på ett antal näringsämnen och föreningar som har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Löksirap används därför ofta som ett botemedel mot olika typer av hosta.

Den viktigaste egenskapen hos löksirap är dess slemlösande effekt. Lök innehåller svavelföreningar som hjälper till att tunna ut och driva ut slem och slem som finns i luftvägarna. Detta ger lättnad för personer med våt hosta, vilket gör det lättare för dem att hosta och rensa luftvägarna.

Löksirap – för vilken typ av hosta? Låt oss ta reda på det!

Löksirap kan användas för olika typer av hosta, inklusive torr och våt hosta. Den verkar slemlösande och hjälper till att tunna ut och driva ut slem och slem som finns i luftvägarna. På så sätt kan den ge lindring till dem med våt hosta och göra upphostningen lättare. På grund av sin antiinflammatoriska effekt kan löksirap dessutom lindra hals- och bronkialirritation i samband med torrhosta. Det är dock viktigt att notera att om hostsymtomen är svåra eller kvarstår under en längre tid är det viktigt att konsultera en läkare.

Läs också:  Detta botemedel är ett riktigt fynd. Det kostar bara några cent och det fungerar på din hud precis som dyr hyaluronsyra. Förvara den i ditt köksskåp.

Lök- och vitlökssirap – naturligt stöd för hälsa och immunförsvar

För en extra boost kan vitlök tillsättas i löksirap för att förebygga och bekämpa virala luftvägsinfektioner. Detta är tack vare de flyktiga svavelföreningarna och eteriska oljorna. När vitlök används vid förkylning eller influensa underlättar den slemlösningen, sänker febern och får luftvägarna att slappna av.

Löksirap för barn. Dosering av sirap

Till vuxna ges löksirap tre gånger om dagen, en tesked vardera. Sirapen kan också användas till barn och doseringen beror på barnets ålder. Det tros att:

  • Barn i åldern 1 till 5 år ska ges 1 tesked (5 ml) sirap två gånger om dagen.
  • Barn över 5 år ska ges 2 teskedar (10 ml) sirap två gånger om dagen.

Kontrollera med din barnläkare innan du ger löksirap till ditt barn.

Löksirap – Thermomix

Du kan också göra löksirap i en Thermomix-maskin. Du behöver:

  • 350 g lök
  • 30 g ingefärsrot (färsk, skuren i 2 mm skivor)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 g honung
  • 50 g citronsaft (färskpressad)
  • 1/4 tesked kanel

Förberedelseförfarande:

Lägg lök, ingefära och vitlök i en skål, tillsätt honung, citronsaft och kanel, gnugga i 2 sekunder på hastighet 5. Häll i en ren, avluftad behållare, stäng tätt och kyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *