Hur ska du tina kyckling? Experten förklarar. Att misstro instruktionerna kan leda till förgiftning.

Det är alltid värt att lägga en portion kött i frysen när man inte hinner handla eller när det kommer oväntade gäster och kylen är nästan tom. Att tina kött är inte så lätt som vi tror om vi vill göra det rätt och inte förgifta oss själva. En nutritionist förklarade på TikTok hur man tinar kyckling på rätt sätt. Vi har nog alla gjort ett misstag eller två.

Gavin Van De Walle är en nutritionist och tiktoker som i en av sina videor förklarade på bara 27 sekunder hur man tinar kött på rätt sätt, i det här fallet var det kyckling. Det visar sig att de flesta av oss har gjort fel fram till nu, och omedvetet utsatt oss själva och våra nära och kära för bakterieinfektioner eller magproblem.

Hälften av oss tinar kyckling på fel sätt. Dietist varnar

Van De Walle förklarar det enkelt: att ta fryst kyckling direkt ur frysen och lägga den på köksbänken är det sämsta möjliga alternativet. Varför är det så? Det handlar främst om temperatur och bakterietillväxt. Fryst kött som lämnas i rumstemperatur tinar långsamt, och medan utsidan av köttet redan är varm är insidan fortfarande kall. Bakterier börjar växa i isolerade områden och rötningsprocessen kan börja.

Läs också:  Det här är den perfekta drycken för hösten! Den är till och med godare än kaffe och receptet är väldigt enkelt!

Jag är säker på att många av er har tagit ut kött ur frysen och lagt det på köksbänken när ni åker till jobbet på morgonen, i hopp om att det ska tina och vara klart för lunch eller middag när ni har varit borta i några timmar. Men kom ihåg att rumstemperaturen ändras ofta under dagen, vilket också påskyndar bakterietillväxten i kycklingen. Du säger säkert till dig själv: ” Jag gör alltid så här och jag har aldrig råkat ut för något dåligt.” Okej, men allt är en gång, första gången. Varför ta risken?

Vad är det bästa sättet att tina kyckling? Tre sätt, varav ett är det bästa

Den första metoden, som dietisten anser vara lämplig, är att helt enkelt tina kyckling eller annat kött i mikrovågsugnen. Ställ bara in lämpligt program och väntetid beroende på köttet – större bitar eller en hel kyckling behöver till exempel mer tid.

Läs också:  Förbered din skrubb med bara 4 ingredienser i ditt kök! Det här är höstens hit, den bästa naturliga ansiktsvården.

Ett annat sätt är att tina kycklingen i vatten. Kyl först, sedan i allt varmare men inte hett. Men kom ihåg att inte tina det ”nakna köttet”. Bäst är om det ligger i en vattentät behållare eller matpåse – det bidrar också till bakterietillväxt.

Gavin Van De Walle anser dock att det bästa sättet att tina kyckling är på kylskåpets nedersta hylla och med lite tålamod. Köttet tinar långsammare, men svalt och utan temperaturfluktuationer. Dietisten tror att endast detta kommer att skydda oss från eventuell förgiftning. Kom dock ihåg att endast kött från bra gårdar skyddar oss helt mot magproblem. Kom också ihåg att hela kycklingar och annat fjäderfä bör förvaras i frysen i upp till tre månader och fjäderfä i styckningsdelar i sex till 12 månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *