Det är dags att göra din radiator redo för uppvärmningssäsongen. Och vi har något som hjälper dig att rengöra den från insidan.

Värmesäsongen närmar sig, så det är dags att göra dina radiatorer redo. Det är en bra idé att ventilera och rengöra dem, även från insidan. Här är några tips om hur du gör det.

När börjar radiatorerna värmas upp?

Värmesäsongen börjar vanligtvis i september eller oktober. Fastighetsförvaltaren brukar bestämma när radiatorerna ska börja värmas upp. Det finns inga bestämmelser som anger ett specifikt datum när centralvärmen ska slås på.

I de flesta fall börjar radiatorerna värmas upp när utetemperaturen når mindre än 13 grader. Detta är det första villkoret. För att uppvärmningssäsongen ska kunna starta måste det andra också uppfyllas – temperaturen under 13 grader måste upprätthållas under tre på varandra följande dagar. Naturligtvis är detta inte en strikt regel. På många ställen börjar radiatorerna fungera även när det är lite varmare.

Vad ska man göra före uppvärmningssäsongen? Se till att radiatorn är ventilerad

Innan uppvärmningssäsongen börjar är det en bra idé att serva dina radiatorer. På så sätt säkerställer du att de fungerar perfekt och ger värme under hela vintern. Hur förbereder man radiatorerna inför uppvärmningssäsongen?

Läs också:  Ta bara ut lådan ur tvättmaskinen och lägg in den i diskmaskinen. Massor av hemmafruar använder den här metoden.

Ett av de grundläggande stegen är att lufta radiatorn. När bör detta göras? En radiator behöver luftas när den helt enkelt inte värms upp och förblir kall efter att uppvärmningssäsongen har börjat. Ibland händer det att bara en del av radiatorn är kall (detta är oftast fallet med lamellradiatorer). För att åtgärda detta måste radiatorn ventileras.

Hur ventilerar man radiatorn? Som regel räcker det att vrida på avluftningsventilen, som vanligtvis sitter högst upp på radiatorn. För att göra detta måste du använda en platt skruvmejsel eller en speciell skiftnyckel (beroende på vilken typ av ventil som finns i radiatorn). Det är lämpligt att komma ihåg att använda en handduk, eftersom luften först kommer att fly från radiatorn med ett väsande och sedan börjar vattnet läcka ut. Läckande vatten är ett tecken på att du kan avsluta avluftningen av radiatorn och vrida tillbaka ventilen.

Läs också:  Har du inte tid att tvätta? Den här blandningen fräschar upp dina kläder på bara 5 minuter.

Hur rengör man radiatorn? Använd denna beprövade metod

Och hur rengör du en radiator? Många människor kan tycka att denna aktivitet är problematisk. Det visar sig att ett ganska intressant sätt används för att rengöra kylaren… ångrengörare.

Innan du använder ångrengöraren måste du sprida en pappershandduk direkt under kylaren. Det är här smuts och damm som kommer ut ur kylaren efter användning av ångrengöraren kommer att vila. Du bör också separera radiatorns topplock så att du lättare kan använda rengöraren. Sedan ”blåser” du helt enkelt in ångan i kylaren och all oönskad smuts kommer att separeras och landa på det tidigare utlagda papperet. På detta sätt kan radiatorn rengöras snabbt och effektivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *