Äppelcidervinäger är alltid ett populärt val. Här är hur du kan göra din egen äppelcidervinäger.

Äppelcidervinäger är en fantastisk produkt med många fördelar. Det är en bra idé att ha lite i ditt hem av flera anledningar. Du kan använda den för att förbereda måltider, men också för att göra dina egna säkra rengöringsprodukter. Det är också värt att ha i din första hjälpen-kit och i din kosmetikväska. Äppelcidervinäger går numera att köpa i nästan alla butiker, men det är också mycket enkelt att tillreda hemma.

Recept på 5 % äppelcidervinäger

Beredningstiden för 5 % äppelcidervinäger är endast 10 minuter, följt av en jäsningsperiod som varar i minst 2-3 månader. Följande ingredienser ger ca 1,5 liter äppelcidervinäger.

För att göra äppelcidervinäger 5%, vi behöver:

  1. 1 kg äpplen;
  2. 1,5 l kokt eller filtrerat vatten;
  3. 3 matskedar socker.

För att arbeta med behöver vi en stor skållad burk med en kapacitet på cirka 2,5-3 l, en skärbräda, en kniv, en stor skål eller kanna. En trasa och ett gummiband eller snöre för att täcka burken kommer också att vara till nytta. Du bör också överväga vad du ska förvara äppelcidervinäger i. Mörka glasflaskor är bäst för detta ändamål.

Det är också värt att komma ihåg att du kan lägga smulor, skal och fruktkött som finns kvar från att pressa äpplen till vinäger. Det är också irrelevant vilken typ av socker som tillsätts i vinägern, eftersom det bara främjar tillväxten av vinägerbakterier. Om du använder sura äpplen för att göra vinäger är det också värt att lägga till 3-4 matskedar mer. Det finns ingen rädsla för att vinägern blir för söt, eftersom vinägerbakterierna kommer att bryta ner den och det kommer inte längre att märkas i den färdiga produkten.

Burken med konserverad äppelcidervinäger bör inte placeras bredvid behållare med till exempel surdegsbrödstarter, dvs. där en annan typ av jäsning äger rum. Vinäger som tillverkas enligt detta recept kommer att ha en vinägerhalt på 5 procent. Observera också att vinäger från detta recept också kan tillagas av annan frukt, grönsaker eller örter.

Äppelcidervinägerrecept – inställning av vinäger

Tvätta och tärna äpplen tillsammans med huden och kärnan. Ta bara bort stjälkarna och lägg äpplen i en ren och skållad stor burk. Äpplena ska ta upp 3/4 av dess volym.

Häll 2 msk socker i en stor skål eller kanna, häll i 1,5 liter ljummet vatten och rör om ordentligt tills sockret har lösts upp. Häll sockervattnet över äpplena så att vattnet täcker dem helt.

Läs också:  Jag bränner regelbundet disk. Förr slängde jag dem, men min svärmor lärde mig hur man återställer dem till perfektion.

Täck över burken med en tjock trasa och håll den på plats med ett gummiband – det ska förhindra att bananflugor kommer in i vinägern – och ställ undan den på en mörk plats, t.ex. en källare, ett skafferi eller ett skåp.

Äppelcidervinägerrecept – jäsning av alkohol och vinäger

Denna process tar mellan 4 och 6 veckor.

Under den första veckan rör du om vinägern med en ren och skållad sked 1-2 gånger om dagen – äpplena kommer att flyta och skum kommer att dyka upp på ytan (vilket indikerar alkoholjäsning).

Under de följande dagarna kommer äpplena gradvis att sjunka till botten och ett vitt lager med geléliknande konsistens börjar dyka upp på ytan. Detta är den så kallade vinägermodern. När den dyker upp får vinäger inte längre röras om, eftersom detta indikerar alkoholjäsning.

Äppelcidervinägerrecept – vinägermognad

Detta steg tar minst 4-5 veckor. Efter 4-6 veckor med att ställa in vinäger bör du:

  1. ta bort moderskiktet – det är en bra idé att lämna det och använda det för att ställa in nästa vinäger;
  2. häll vinägern genom en sil – gasbindning kan användas för detta, så att den kan filtreras noggrant och häll sedan vinägern i flaskor;
  3. efter att ha hällt i flaskor ska vinäger sättas tillbaka på en mörk plats i ytterligare 4-5 veckor eller längre. Under denna tid kommer vinäger att mogna, sediment kan dyka upp på botten och en ättiksmoder kan fortfarande dyka upp på ytan;
  4. efter denna tid bör vinägern vara klar.

Mognad 5 procent äppelcidervinäger bör smakas och luktas. Vinäger ska lukta och smaka av vinäger. Om vinägern luktar vin eller jäst eller visar luftbubblor, lägg den åt sidan i ytterligare 1-2 veckor för ytterligare jäsning.

Förvara äppelcidervinägern som tillagats på detta sätt i köksskåpet tills den är slut. Vinägern kommer inte att förstöras eftersom det är ett naturligt konserveringsmedel.

Recept på äppelcidervinäger från skal

Äppelcidervinäger kan också beredas från skal och andra rester. Då går ingen mat till spillo och tillagningen skiljer sig inte mycket från att göra äppelcidervinäger av äpplen. Ingredienser:

  1. 150 g äppelskal och stubbar;
  2. 1 liter vatten;
  3. 50 g socker.

Använd dessa ingredienser och följ anvisningarna i receptet för 5-procentig äppelcidervinäger.

Recept på ättika gjord på kraftigt krossade äpplen

Äppelcidervinäger kan också framställas av strimlade äpplen. Skölj äpplena och skär dem i tunna skivor, strimla dem i en matberedare eller mal dem i en köttkvarn. Följ sedan instruktionerna i receptet för 5 procent äppelcidervinäger.

Läs också:  Det är så enkelt! Lös upp några droppar i varmt vatten. Du kommer att bli förvånad över hur mycket det kommer att bidra till att minska dina värmeräkningar!

Äppelcidervinägerrecept – vilka äpplen ska man välja?

Praktiskt taget alla typer av äpplen kan användas för att förbereda äppelcidervinäger. Det är dock värt att vara uppmärksam på några detaljer:

  1. äpplenas färg och smak påverkar vinägerns färg och smak;
  2. tidigväxande äpplen som t.ex. papier-mâché ger en ljus, syrlig äppelcidervinäger;
  3. röda äpplen ger en mörk, bärnstensfärgad äppelcidervinäger;
  4. De äppeltyper som används för att framställa vinäger kan blandas och matchas för att skapa olika kompositioner;
  5. När man väljer ättikaäpplen är det viktigt att välja äpplen som inte har besprutats, t.ex. vilda äpplen eller äpplen från hem- eller koloniträdgårdar;
  6. Vinägeräpplen kan ha små fläckar eller blåmärken; större kan skäras ut med en kniv och kasseras;
  7. om du använder köpta äpplen, kom ihåg att skrubba dem ordentligt innan du börjar.

Vad ska man använda hemlagad äppelcidervinäger till?

Äppelcidervinäger är en multifunktionell produkt som kan användas på många olika sätt. Köksanvändningar av hemlagad äppelcidervinäger inkluderar:

  1. äppelcidervinäger kan användas för att ersätta vanlig vinäger i ett recept, så använd det till exempel för att förbereda salladsdressingar, marinader, dippar eller hemlagad ketchup;
  2. förbereda en hemlagad energidryck (en matsked honung, en matsked äppelcidervinäger och ett glas vatten);
  3. oxymel, som är en blandning av vinäger och honung med tillsats av immunförsvarsstödjande örter och kryddor;
  4. shrub, som är en sirap gjord av vinäger, socker och mjuk frukt;

Äppelcidervinäger fungerar också bra i badrummet:

  1. som en bas för en tonic, sköljning eller hårmask;
  2. som rengöringsmedel;
  3. som ingrediens i hushållsrengöringsprodukter, t.ex. glasrengöring.

Kom ihåg att alltid använda äppelcidervinäger efter utspädning. Den ska aldrig konsumeras direkt från flaskan, eftersom det kan orsaka magirritation och till och med brännskador på huden.

Fördelar med hemlagad äppelcidervinäger

Att tillreda äppelcidervinäger enligt ett recept hemma har många fördelar:

  1. förtroende för ingredienserna som används för att förbereda äppelcidervinäger;
  2. beslut om typ av vinäger – genom att göra vinäger själv hemma har du ett inflytande på vilken typ av vinäger du får, vilket till stor del beror på vilka äpplen du använder;
  3. noll avfall – hela äpplen kan användas för att göra vinäger hemma, inklusive stubbar, skal och fruktkött som blir över från pressningen. Dessutom kan äppelcidervinäger hällas i flaskor, t.ex. från tomatpassata;
  4. pris – genom att göra äppelcidervinäger hemma kommer vår produkt att vara betydligt billigare än vinäger i butiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *