Är det klokt att stänga av värmen på natten? Svenskarna inser inte konsekvenserna.

Rumsuppvärmning är ofta en av de största utgifterna för många hushåll. Att stänga av värmen före sänggåendet kan därför verka som ett bra sätt att spara in på värmeräkningarna. Men fungerar det verkligen? En del människor kanske blir förvånade över svaret.

Rumsuppvärmning är den största utgiften för det genomsnittliga hushållet i landet. Om du är som många andra har du ibland funderat på att stänga av värmen på natten för att minska dina värmeräkningar. För de flesta husägare är detta dock oftast inte ett realistiskt alternativ, särskilt inte när temperaturen är låg utomhus. Om temperaturen sjunker under fryspunkten kan det uppstå allvarligare problem än bara kyla.

Är det vettigt att stänga av värmen på natten? Påverkar det dina räkningar?

Uppvärmningsräkningar är ett problem bland slovaker år efter år. I ett försök att spara pengar letar många efter lösningar för att minska sina räkningar. Trots det väljer vi ofta att stänga av elementen för natten när vi ligger under varma täcken när vi sover. Det visar sig att även om vi stänger av värmen för natten så påverkar det inte vår plånbok alls, snarare tvärtom. Anledningen till detta? Att slå på elementen igen från noll på morgonen kan kosta oss mer än att hålla en konstant temperatur. Att värma upp vatten i en radiator är mycket dyrare eftersom enheten använder mycket mer energi för att försöka höja temperaturen igen. Det är därför bättre att inte avbryta driften av radiatorn. Det finns dock undantag när det är värt att stänga av värmen, till exempel när du är borta under en längre tid eller när du ventilerar hemmet.

Läs också:  Varför har många hänglås ett litet hål längst ner?

Vilken är den bästa temperaturen för att sova? Detta påverkar inte bara sömnkvaliteten

Det bästa sättet att minska uppvärmningskostnaderna är att ställa in termostaten på den lägsta temperatur där alla känner sig bekväma när de är hemma. Om din livsstil tillåter det kan du överväga att sänka denna temperatur med 2 till 4 grader på natten och när huset är obebott, till exempel under arbetstid eller semester. Man tror att den bästa dagstemperaturen för att fungera är ca. 20 graderCelsius och på natten är det ungefär 16 till 18 grader. Denna lilla förändring kommer inte bara att ha en positiv effekt på sömnkvaliteten och uppvärmningsräkningarna, utan kommer också att förhindra mögel och svamp i rummen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *