Den största vulkanen i solsystemet är på väg att få ett utbrott. Under den finns ett hav av magma.

Magmafältet är mer än 1.500 km långt och ligger sannolikt under den enorma vulkanen Olympus Mons, den största vulkanen som finns i solsystemet. Den har börjat bli alltmer aktiv, vilket tyder på magmarörelser i dess inre. Och det senaste utbrottet av denna jätte ägde rum för 25 miljoner år sedan, vars effekter inte är helt kända.

De första häpnadsväckande nyheterna kom i slutet av oktober 2022. Då presenterade forskare bevis för att Mars fortfarande är vulkaniskt aktiv under sin yta. Den enorma vulkanen Olympus Mons som reser sig i det stora höglandet Tharsis är också aktiv. Slutsatserna om att den är aktiv kom från analyser av ljud inifrån den röda planeten som samlats in av landaren InSight.

Denna obemannade landare skickades till Mars som en del av Discovery-programmet. InSight-sonden studerade specifikt Mars seismologiska egenskaper, och landarens namn är för övrigt en akronym som står för Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport. Landaren slog sig ner på Mars yta den 26 november 2018, och fyra år senare offentliggjordes information om planetens seismiska aktivitet.

Det är naturligtvis svårt att undersöka dem närmare. Det finns bara landare på Mars, och de har begränsade möjligheter att genomföra tester på planeten. Det som har konstaterats väcker dock nyfikenhet, för att inte säga oro. Vi vet nämligen att det förra utbrottet av vulkanen Olympus Mons ägde rum – bagatelle – för 25 miljoner år sedan. Samtidigt har dock Mars Express-sonden i omloppsbana runt Mars satt den förmodade åldern på lavaflödena på vulkanens sluttningar till mellan 115 och bara 2 miljoner år. Oavsett när det senaste utbrottet inträffade var det uråldrigt.

Läs också:  Det enklaste och mest ekonomiska sättet att avkalka strykjärn för 50 cent

Olympus Mons – det största berget vi känner till

Och Olympus Mons är en gigant. Det är den största vulkanen på Mars, men i solsystemet i allmänhet, och även den högsta toppen i solsystemet. Den är över 21 000 meter hög, mer än dubbelt så hög som jordens Mount Everest, och reser sig till 8849 meter över havet (enligt andra uppgifter en meter mer). Vi har alltså att göra med ett monstruöst berg med 624 km till sin bas och en krater som är 85 x 60 km och 3 km djup. Det är en avgrund som inte kan jämföras med någon jordisk vulkan.

Så frågan är vad som skulle hända om Olympus Mons fick ett utbrott? Inte bara på Mars, utan i hela solsystemet.

Landaren InSight upptäckte så många som 1 300 jordbävningar på Mars. De som ägde rum i sprickområdet Cerberus Fossae har sitt ursprung i befintlig magma under ytan. Upptäckten beskrivs som ett bevis på att Mars inte direkt är en död planet. Magman här är i rörelse, och även om vulkaner på Mars kanske aldrig får utbrott igen är sådana här avlagringar av flytande sten ingen garanti för att de kommer att få det.

Observationen av det massiva Tharsis-höglandet tyder på att Olympus Mons har återuppstått och att en stoftplym kommer ut från den. Detta är inte lätt att fastställa, eftersom bergets storlek är så imponerande att dess spets sticker ut genom planetens atmosfär, som huvudsakligen består av koldioxid (95 procent). Denna atmosfär är tunnare än jordens. Hur som helst, Olympus Mons ryker, och som om det inte vore nog har den fått sällskap av tre andra stora vulkaner i Tharsis-regionen: Ascraeus Mons, Arsia Mons och Pavonis Mons. Detta rapporteras av space.com. De har varit vilande i kanske miljontals år och har nu vaknat till liv igen.

Läs också:  Häll inte ut vattnet från potatisen i diskhon. Du kommer att bli glad att du inte gjorde det när du minst anar det.

Ascraeus Mons är Mars andra topp, också den mycket högre än Himalayas åttatusenmeterstoppar. Den mäter 18.000 meter. Pavonis Mons, eller Påfågelberget, är 14 000 meter högt och Arsia Mons är 16 000 meter. Själva Tharsis-höglandet reser sig 7 000 meter över omgivningen, så det är ganska kontroversiellt att kalla det ”högland”. Alla dessa stora berg ligger ganska nära varandra. Deras aktivitet är säkerligen sammankopplad.

Vad döljer sig under Mars yta?

Mars Express, Mars Reconnaissance Orbiter och ExoMars Trace Gas Orbiter – sonder i omloppsbana runt den röda planeten – har tillsammans med landaren InSight samlat in material för att beskriva strukturen i Mars inre. Mars har inga lager som jorden, utan är klumpig med olika täthetsavvikelser. Det enorma och mer än 1.500 km stora området i Tharsis-höglandet med mindre gravitation tolkas som gigantiska magmafält under stora marsianska vulkaner. Magma som fortfarande är aktiv och kan bubbla bort. det är svårt att bedöma detta eftersom vi inte kan se dem på ytan, så vi kan bara spekulera i vad de är.

Om det verkligen är en enorm magmabassäng, och de fyra stora Marsvulkanerna har börjat ryka, kan ett stort utbrott med en enorm påverkan på hela planeten inte uteslutas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *