Kakaons näringsmässiga egenskaper är en viktig upptäckt inom kosthållningen och en överraskning för många människor. Detta är knappast förvånande med tanke på att kakao innehåller en mängd mineraler och viktiga antioxidanter, inklusive flavonoider som är särskilt värdefulla. Det är värt att påminna om dessa egenskaper och uppmuntra till att de ingår i kosten. I den här artikeln förklaras varför kakao bör konsumeras oftare och hur det påverkar kroppen.
- Kakao har många hälsoegenskaper tack vare dess flavonoidinnehåll. Den kallas av experter för ett så kallat superlivsmedel. Den är också särskilt rik på värdefulla näringsämnen.
- Den lätt syrliga och aromatiska drycken kan hjälpa till att reglera blodtrycket och förebygga blodproppar. Detta är inte de enda hälsofördelarna med att konsumera kakao, enligt forskare finns det många fler
- Kakao innehåller viktiga mineraler som magnesium och järn. Bara en matsked kakao kan täcka 10 procent av det dagliga magnesiumbehovet
- Vissa studier tyder på att flavonoidrik kakao kan bidra till att minska inflammation, minska risken för hjärtsjukdomar, förbättra hjärnans funktion och ha en positiv effekt på humöret. Vi förklarar varför du bör dricka kakao ännu oftare
Kakao är en sann smak från vår barndom. Tyvärr har det med tiden blivit allt vanligare med söta produkter för barn som har lite gemensamt med äkta kakao och som inte alls betraktas som hälsosamma drycker. Det är hög tid att komma ihåg det mörka, lätt syrliga pulvret och ge kakaon en andra chans. Det finns ingen annan dryck som är så hälsosam och näringsrik som denna. Till och med under en diet!
Varför dricka kakao?
Kakao är en av de drycker som vi förknippar med efterrätt, sötma och njutning. Det är dags att dra nytta av goda barndomsminnen och sträcka sig efter kakao allt oftare. Villkoret är ett – välj naturliga och osötade produkter, inte så kallade kakaodrycker fulla av socker och skadliga tillsatser. Även om du bestämmer dig för att söta drycken själv har du full kontroll över hur mycket socker som hamnar i din kopp.
Experter, forskare och nutritionister tvivlar inte på att mörk, ren kakao, eller så kallad rå kakao, är ett riktigt superlivsmedel och en produkt som är mycket önskvärd i vår kost – även när vi går ner i vikt. Regelbunden konsumtion kan ge en hel del fördelar för vår hälsa. Vad kommer att hända med din kropp om du dricker kakao?
1. du kommer att få ett friskare hjärta
Kakaobönor innehåller stora mängder kalium, ett mikronäringsämne som hjälper till att reglera normalt blodtryck. Med tiden orsakar högt blodtryck allvarliga risker för hela det kardiovaskulära systemet, inklusive en större risk för att utveckla hjärtsjukdomar, hjärtattacker och stroke.
2 Du får lättare att hålla en normal blodsockernivå
Regelbunden konsumtion av äkta kakao innebär bättre metabol hälsa, tack vare dess höga flavonoidinnehåll. Kakao reglerar på ett positivt sätt kroppens sätt att smälta kolhydrater och stöder insulinutsöndringen, vilket bidrar till att upprätthålla balanserade blodsockernivåer och minskar risken för typ 2-diabetes.
3. Din kropp får lättare att bekämpa oxidativ stress
Kakao är rikt på de antioxidanter som behövs för att bekämpa oxidativ stress och de cellskador som den orsakar, och detta innebär ett långsammare åldrande av kroppen och skydd mot många allvarliga kroniska sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar, bekämpning av negativ inflammation eller en lägre risk för att utveckla vissa typer av cancer.
4 Du kommer att må bättre
Att dricka kakao har också kopplats till stöd för mental hälsa och förbättrat välbefinnande, vilket är anledningen till att det tillhör den så kallade comfort food-gruppen. Kakao har visat sig bidra till att förbättra den mentala hälsan tack vare sin förmåga att minska stressnivåerna och framkalla känslor av avslappning. Den innehåller bland annat tryptofan, som kroppen omvandlar till det viktiga hormonet serotonin. Tryptofan kan också förbättra sömnen hos vissa människor, vilket har en positiv effekt på humörstörningar.
5. Förbättra din hjärnas hälsa och kondition
Studier har visat att intag av kakao kan förbättra hjärnans kognitiva funktion tack vare dess innehåll av flavonoider. Det har bevisats att konsumtion av kakao kan förbättra minnet och förmågan till kritiskt tänkande. Enligt forskarna bidrar flavonoider till att öka blod- och syreflödet till hjärnan och öka nivåerna av neurotrofiner, vilket innebär att det förlänger nervcellernas livslängd. Det har också neuroprotektiva effekter – det kan förhindra kognitiv nedgång hos äldre, dvs. minska risken för demens och Alzheimers sjukdom.
Kakaons näringsmässiga egenskaper
Kakao är också en utmärkt ingrediens för en hälsosam och välbalanserad kost som du kan lägga till i din meny. Den innehåller en mängd värdefulla och viktiga näringsämnen. En av de viktigaste mineralerna som finns i kakao är järn. 100 g kakao täcker så mycket som 77 procent av det dagliga behovet av detta element. I kakao kan vi också hitta:
- protein,
- riboflavin,
- niacin,
- folsyra,
- vitamin B6,
- tiamin,
- vitamin K,
- pantotensyra,
- vitamin E,
- mangan,
- koppar,
- magnesium,
- järn,
- fosfor,
- zink,
- kalium,
- selen,
- kalcium.
För att få ut mesta möjliga av kakaons näringsprofil ska du välja produkter av hög kvalitet. Var särskilt uppmärksam på onödiga och skadliga tillsatser som socker och andra sötningsmedel. Om du väljer att köpa mörk choklad ska du leta efter produkter med en kakaohalt på minst 70 procent. När det gäller pulver eller mörk kakao för beredning av en dryck bör ingrediensförteckningen endast innehålla en post – kakao, inga tillsatser är nödvändiga.