Den italienska äppelkakan Torta di Mele utstrålar medelhavskänsla vid kaffebordet. Ta reda på hur lätt den är att baka!
Åh Italien, du är en plats för längtan. Särskilt nu när hösten är här och vi minns tillbaka på vår senaste semester i söder. Naturligtvis ser vi också fram emot den kalla årstiden, för det är då vi verkligen blir mysiga med en bit tårta. Några sommarminnen får gärna följa med, till exempel i form av den italienska äppelkakan Torta di Mele.
Klassisk tårta från södern: Italiensk äppelkaka, torta di mele.
Många känner till och älskar Italien för dess pasta- och pizzaklassiker. Men landet har så mycket mer att erbjuda när det gäller mat. Förutom läckra aromatiska kött- och grönsaksrätter kan du också njuta av ett brett utbud av läckra bakverk där, till exempel italiensk äppelkaka, torta di mele.
Degen till den italienska äppelkakan är underbart lätt och fluffig och skapar en lätt bädd för de söta och sura äpplena. Ingredienserna är enkla, vilket är typiskt för många klassiker från södern. Den cucina povera, eller fattigmansmat, som föddes där kännetecknas av sin enkelhet. Men den är inte tråkig för det, och uttrycket ”fattigmansmat” är sedan länge inte längre rättvisande. Rätter som tidigare skapades av nödvändighet inspirerar nu fans av det italienska köket över hela världen.
Torta di Mele går snabbt att tillaga och tar bara 20 minuter i ugnen. Du har förmodligen redan allt du behöver för att baka den hemma, eftersom den innehåller enkla, vardagliga ingredienser. Medan den italienska äppelkakan är i ugnen kan du titta på bilder från din senaste semester igen och se fram emot din första bit av kakan.
Italiensk äppelkaka: Torta di Mele
För 12 bitar
Ingredienser
- 700 g äpplen
- Lite citronsaft
- 200 g mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 2 ägg
- 150 g socker
- 1 påse vaniljsocker
- 100 g olivolja eller smält smör
- 100 ml mjölk
Förberedelser
- Skala äpplena, skär dem i fjärdedelar och ta bort kärnhusen. Skär resten i skivor eller tärningar. Häll över lite citronsaft och ställ åt sidan övertäckt.
- Blanda mjölet med bakpulver och salt.
- Vispa äggen med socker och vaniljsocker i några minuter tills det är skummigt.
- Tillsätt mjölblandningen och oljan till degen i omgångar under omrörning.
- Tillsätt tillräckligt med mjölk för att degen ska bli relativt fast.
- Vänd ner äppelbitarna.
- Smörj en springform och pudra den med mjöl. Fördela degen i formen och grädda kakan i 180 °C över-/undervärme i 40-50 minuter.