Vi älskar att prova nya recept och produkter i köket, men bröd är fortfarande en stapelvara för många av oss. Smörgåsar görs med alla typer av söta och salta pålägg. De är en snabb måltid. Kan du inte föreställa dig en dag utan dem? Kom bara ihåg att förvaring av bröd har sina egna regler. Om du inte följer dem kommer brödet att torka ut eller mögla snabbt.
Vi gör det upprepade gånger. Brödet hamnar i soptunnan
Vi skulle vilja äta färskt, smakrikt bröd med en krispig skorpa varje dag. Tyvärr är det inte alla som har råd att gå till bageriet varje morgon, så vi köper bröd eller frallor för minst några dagar när vi går och handlar. Det är här problemen börjar, eftersom misstag vid förvaring av bröd leder till omedelbar uttorkning eller mögel.
Undvik framför allt att förvara bröd i plastpåsar. De ger inte tillräcklig ventilation och ackumulerar fukt. Under sådana förhållanden uppstår snabbt fula mögelskador på maten. Det råder ingen tvekan om att det är mögel som gör maten otjänlig.
Var uppmärksam på förhållandena i ditt kök. Förvara inte bröd i närheten av värmekällor (t.ex. ugn eller spis) eller i starkt solljus. Skivorna kommer snabbt att förvandlas till gamla skorpor.
Kan brödet förvaras i kylskåpet?
Även om apparaten är utmärkt för förvaring av många livsmedel, förlorar bröd snabbt sin smak och konsistens i kylskåpet. Den låga temperaturen gör att brödet hårdnar snabbare. Den optimala förvaringstemperaturen för bröd är 18-22 °C.
Hur kan jag förvara bröd? Två sätt att bevara färskheten
För väldoftande limpor och bullar är rumstemperatur bäst. Men låt dem inte ligga framme på köksbänken. Det finns enkla lösningar för att förvara bröd på rätt sätt – välj dem efter bekvämlighet och storlek på ditt kök.
- Om du har ont om utrymme kan du förvara brödet i linne- eller bomullspåsar. De tar inte upp mycket plats och är lätta att ta hand om – det är bara att slänga dem i tvättmaskinen.
- Ett praktiskt alternativ är att skaffa en brödkorg. Många sådana prylar har inte bara praktiska funktioner, utan är också ett iögonfallande inslag i köket tack vare sin estetik. De bästa brödbrädorna är de som är gjorda av naturliga material – trä och bambu.
Placera två bitar i brödbehållaren. Brödet blir krispigt och fräscht.
Kökstricken är förvånansvärt enkla och effektiva. Använd ett av dem när du förvarar bröd. Lägg två sockerbitar i behållaren som du förvarar brödet i. Även om detta kan verka överraskande först kan det göra underverk. Sockret absorberar överflödig fukt från omgivningen och skyddar maten från mögel och mjöldagg. Brödet kommer att smaka längre än direkt från bageriet.