Så här övervintrar du din Dipladenia.

Dipladenia, även känd som mandevilla, har under de senaste åren blivit mycket populär som rabatt- och balkongväxt. Växten kommer ursprungligen från tropiska klimat, vilket gör att den tål höga temperaturer. Den blommar under vår- och sommarmånaderna. Många amatörträdgårdsmästare gör sig av med Mandevilla efter säsongen, men det är en flerårig växt som kan övervintras. Den har dock specifika krav för sina vinterkvarter. Följande tre tips ska hjälpa dig att hålla Dipladenia i gott skick under vintern.

Tips 1: Placera i rätt vinterkvarter i god tid

De flesta Dipladenias tål inte temperaturer under åtta grader. Det finns en härdig sort, Mandevilla laxa, som klarar temperaturer ner till minus fem grader. Om du har en Dipladenia som inte är härdig rekommenderas det starkt att du tar med den till vinterkvarteret i god tid. Om den utsätts för frost minskar dess chanser att överleva vintern väl avsevärt.

Rätt vinterkvarter för Dipladenia är ljust, utan direkt solljus och relativt svalt vid 10 till 15 grader Celsius. Om du vill övervintra sommarblomman i källaren eller garaget måste du installera ytterligare belysning. Övervintring i vardagsrummet är möjligt för Dipladenia, men inte optimalt. Den perfekta platsen för Dipladenia på vintern är till exempel ett uppvärmt eller frostsäkert växthus. Andra alternativ är en kall vinterträdgård eller en veranda, ett trapphus eller ett ouppvärmt förråd med tillräckligt med ljus. På platser som dessa har Dipladenia allt den behöver. Den får tillräckligt med ljus och temperaturen ligger i rätt intervall. Om det blir för varmt för Dipladenia har det i regel en negativ effekt på knoppsättningen och blomningsbeteendet året därpå.

Läs också:  Dina bestick blir så gott som nya! Ta bara ett potatisskal. Den här beprövade metoden har jag fått av min mormor.

Dipladenior

Dipladenia, även känd som mandevilla, är en riktig perennblommare bland badkarsväxter. Denna exotiska klätterväxt kommer att täcka insynsskydd, spaljéer och balkongräcken med grönska.

Att övervintra din dipladenia: en bra idé eller inte?

Dipladenior är tropiska växter och vi odlar dem ofta som ettåriga. Men om du har lämpliga faciliteter kan du övervintra din dipladenia.

Tips 2: beskär din Dipladenia före vintern

Beskär din Dipladenia ordentligt på hösten. Det förbereder växten inför vintern och gör den dessutom lättare att hantera och förvara. Efter beskärningen är växten kompakt och behöver inte mycket utrymme. Ju mörkare platsen är på vintern, desto hårdare beskär du din Dipladenia. Om vinterplatsen är ljus, beskär du din dipladenia med ungefär en tredjedel i bredd och höjd. Om det är relativt mörkt, lämna bara några centimeter. Använd en vass beskärningssax och handskar eftersom växtsaften lämnar märken på huden.

Läs också:  Den här funktionen hos tvättmaskinen är inte allmänt känd, men den gör tvätten mycket enklare. Lägg bara en sak i trumman och du är klar.

Dipladenia: vad gör den så farlig för kolibrihökmott?

Dipladenior i krukor och lådor lockar många insekter för pollinering. För kolibrifågeln blir blomman ofta en dödlig fälla.

Tips 3: Håll fuktigt och gödsla i god tid

Efter den kraftiga beskärningen inför vinterhalvåret ska du hjälpa Dipladenia med rätt skötsel under övervintringsfasen. Som nämnts är det viktigt med en ljus plats med lämpliga temperaturer. Temperaturer mellan 10 och 15 grader Celsius bör råda hela tiden. Kontrollera jorden regelbundet och se till att den har en god luftfuktighet. Dipladenia tolererar inte vattenloggning. Ge växten organisk gödning på våren, t.ex. kompost eller hornspån. Vänta med att sätta ut Mandevilla tills den sena nattfrosten har passerat i mitten av maj. Nattetemperaturen bör inte sjunka under åtta till tio grader Celsius.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *