Vinkonsumtion: forskare avslöjar de fantastiska effekter som det har på kroppen!

Att dricka en måttlig mängd alkohol, t.ex. ett glas vin per dag, behöver inte vara skadligt för hälsan och kan potentiellt ge vissa fördelar. Forskning har dock visat på negativa effekter av regelbunden vinkonsumtion.

I många länder har det blivit en kulturell sedvänja att dricka vin, som ofta förknippas med sociala sammankomster, njutning och avkoppling. Nya vetenskapliga rön om detta ämne kan dock utmana denna positiva uppfattning.

Risk för hjärtsjukdom

Ryktet om att ett glas vin om dagen är hälsosamt är ihärdigt. Forskning har dock visat på motsatsen. En långtidsstudie från Hamburgs universitet, som publicerats i European Heart Journal, visar att daglig alkoholkonsumtion ökar risken för hjärtsjukdom.

Läs också:  Det hjälper till att bygga upp immunförsvaret och fungerar som en slags sköld mot infektioner.

Även måttliga mängder, t.ex. 1,2 drinkar per dag, är enligt studien förknippade med förmaksflimmer. Men att dricka vin regelbundet har också en överraskande effekt på immunförsvaret. Alkohol försvagar det.

Försämrad sömnkvalitet och ett försvagat immunförsvar

Å ena sidan försämrar vinkonsumtion sömnkvaliteten, vilket en studie från 2018 i JMIR Mental Health visar. Personer som konsumerar måttliga mängder alkohol får upp till 24 procent mindre fysisk vila under sömnen. Med tiden kan detta leda till problem med immunförsvaret.

Läs också:  Tvättar du köttet med vatten innan du tillagar det? Jag skulle avråda från det.

Å andra sidan kan alkohol, t.ex. vin, störa de vita blodkropparnas funktion och därmed ha en dämpande effekt på immunförsvaret. Det hindrar frisättningen av kroppens egna budbärarsubstanser, t.ex. interferon, som aktiverar andra immunceller. Särskilt de så kallade scavengercellerna, som spelar en viktig roll i sjukdomsbekämpningen, påverkas och frisätter färre budbärarsubstanser.

Förutom effekterna på immunförsvaret har alkohol också negativa effekter på hjärnan. Det är framför allt en viss åldersgrupp som drabbas av alkoholkonsumtionens nackdelar. WHO och Stiftung Warentest varnar också för att alkohol är ett cancerframkallande livsmedel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *