Det hjälper till att bygga upp immunförsvaret och fungerar som en slags sköld mot infektioner.

Havtornsfrukter är fulla av goda saker. De kallas för ”Sibiriens guld” eftersom de är speciella. Du bör skörda dem efter den första frosten. Du kan göra många olika sylter och konserver med dem. Men visste du att du också kan använda havtornsolja för att hjälpa din kropp att få de vitaminer och näringsämnen den behöver? Det är bra för höst och vinter.

Hur framställs havtornsolja?

Vi hör mer och mer om fördelarna med vegetabiliska oljor. Ändå finns det fortfarande många produkter av den här typen som vi inte ser varje dag. Havtornsolja är bra för dig och kan användas i matlagning.

  • Den erhålls från fruktens frön och massa.
  • Kallpressad olja är den mest värdefulla eftersom den behåller alla sina egenskaper.
  • Slutprodukten har en intensiv fruktig arom.
  • Den kännetecknas också av sin attraktiva orangeröda färg.

Under de kallaste dagarna påminner den oss om semestersolen – en sådan mental boost är värd sin vikt i guld.

Läs också:  Hur ska du tina kyckling? Experten förklarar. Att misstro instruktionerna kan leda till förgiftning.

Vad innehåller havtornsolja? Flytande guld till hands

Havtornsolja är bra eftersom den är rik på näringsämnen. Den är rik på omega-3 och omega-6. Havtornsolja är också en bra källa till C-vitamin, som hjälper immunförsvaret. Det stöder immunförsvaret, särskilt under den kalla årstiden.

Denna olja innehåller vitamin A, E och B, samt flavonoider och tanniner. Du kan använda havtornsolja både inomhus och utomhus.

Vad hjälper havtornsolja till med? Hur man använder den.

Vi vet redan att havtornsolja stöder immunförsvaret. Men dess fördelar stannar inte där. Havtornsolja har visat sig hjälpa till att:

  • Sänka högt kolesterol och blodtryck.
  • Den kan betraktas som en allierad i förebyggandet av ateroskleros och kranskärlssjukdom. Regelbunden konsumtion hjälper till att minska risken för hjärtinfarkt.
  • Det har en positiv effekt på matsmältningen. Det lindrar halsbränna och hjälper till med ihållande förstoppning.
  • Dess anti-ageing-effekter lyfts också fram, särskilt när det gäller skönhet. Havtornsolja återfuktar och stramar upp huden och minskar uppkomsten av rynkor.

Hur kan du inkludera den i din kost? Tillsätt en matsked i sallader, smörgåsar eller grönsakssnacks varje dag.

Läs också:  Det här är den perfekta drycken för hösten! Den är till och med godare än kaffe och receptet är väldigt enkelt!

Irriterad hud kommer att tacka dig

Oljan är bra för huden inifrån, men den kan också uppskattas i ett typiskt kosmetiskt sammanhang. När den används utvärtes har den en lugnande effekt. Den är utmärkt för torr och irriterad hud. Den har antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. Den påskyndar epidermal regenerering efter nötning, bett och mindre brännskador.

Vem ska man se upp med havtornsolja för? Kontraindikationer

Ämnena i havtorn har egenskaper som gör att blodet tunnas ut. Därför rekommenderas inte konsumtion av oljan för personer med låg blodkoagulering. Samtidigt kan den interagera med antikoagulerande läkemedel och förstärka deras effekter, med blödning som biverkning. Av denna anledning bör havtornsolja inte tas av personer som ska genomgå en operation.
Patienter med njursten och kolecystit bör också använda preparatet med försiktighet. Införandet av växtbaserade preparat i kosten bör i sådana fall alltid ske i samråd med läkare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *