Det är ett trick, sa en erfaren kock till mig. Tillsätt bara en tesked i vattnet innan du börjar koka äggen. Och dina ägg kommer inte att spricka.

Vi har alla varit med om det. Du kokar ägg och de spricker. Det är värt att ta reda på vad som orsakar detta och vad du kan göra för att förhindra det. Det visar sig att det i många fall faktiskt är ganska enkelt. Har du hört talas om det här tricket förut?

Vissa människor tycker att det är väldigt enkelt att koka ägg ordentligt, medan andra tycker att det är ganska knepigt. För den som är otålig är det svårt att säkerställa rätt tillagningstid. Om skalet börjar spricka i vattnet är det ännu mer besvärligt. Lyckligtvis kan du förhindra detta på ett enkelt sätt. Allt du behöver göra är att tillsätta en viss tillsats i ditt äggkokningsvatten. Vad är det egentligen?

Läs också:  Du borde sluta ha det i din buljong. Det kommer bara att leda till hälsoproblem.

Spricker ägg när de kokas? Ett enkelt trick och problemet kommer att lösas

  • Äggskal spricker vanligtvis på grund av en plötslig temperaturförändring, särskilt om du kokar dem omedelbart efter att du tagit ut dem ur kylskåpet. Det är därför bra att låta dem ”vila” i rumstemperatur i ca 30 minuter innan tillagning för att minimera denna risk.
  • Om du vill förhindra att skalen spricker kan du också prova ett enkelt trick med hjälp av en liten mängd vinäger. Häll helt enkelt en tesked i vattnet innan du lägger i äggen för att koka. Vätskan kommer försiktigt att surgöra vattnet och göra skalen fastare.

Kan man äta ett ägg som har spruckit under tillagningen? Lyckligtvis finns det inga kontraindikationer

En del människor undrar om man måste kasta bort ett ägg vars skal har spruckit i vattnet under tillagningen. Lyckligtvis behöver du inte bli av med det direkt, vilket är ganska bekvämt och ekonomiskt. Du måste dock se till att ägget är ordentligt kokt. Spruckna bitar bör under inga omständigheter ätas råa, eftersom gulan utsätts för luft och mikroorganismer, så skadliga bakterier kommer snabbt att växa över den.

Läs också:  Ingenting ökar immunförsvaret som denna soppa! Glöm inte bort denna otroliga krydda!

TIPS! Om du är osäker på om ett ägg från kylskåpet är färskt kan du göra ett enkelt test och lägga det i ett glas vatten. Om det flyter upp är det förstört och bör slängas i soporna. Om det har sjunkit till botten är det färskt och en svag upp- och nedgång betyder att det börjar bli lite gammalt men fortfarande är ätbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *