En kost som innehåller en stor andel frukt och grönsaker har visat sig minska risken för att utveckla demens. En nyligen genomförd studie har identifierat vilka typer av frukt som är särskilt fördelaktiga.
Fulda – Redan i unga år finns det åtgärder som kan vidtas för att främja mental hälsa och förhindra demensutveckling. Förutom ett starkt socialt nätverk handlar det framför allt om en hälsosam livsstil med tillräckligt med motion och en balanserad och hälsosam kost. Det finns specifika livsmedel, näringsämnen och vitaminer som är särskilt effektiva för att upprätthålla hjärnans hälsa över tid.
Vilka två typer av frukt är särskilt bra för att skydda mot demens?
Flera studier visar att fytokemikalier eller flavonoider kan ha positiva effekter på den mentala prestationsförmågan. Dessa flavonoider finns också i kakao och i grönt och svart te. Flavonoider är växtpigment som är ansvariga för den röda, blå, ljusgula och violetta färgen hos många typer av grönsaker och frukter.
De är en undergrupp till polyfenoler. Enligt German Nutrition Society (DGE) finns polyfenoler framför allt i bär, rödvin, äpplen, te, nötter och choklad.
I en studie från Columbia University i New York som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS har man nu undersökt orsakssambandet mellan dessa växtsubstanser och den mentala prestationsförmågan. Cirka 3600 friska försökspersoner i 70-årsåldern deltog i studien.
Video: Blodprov: Blodprov upptäcker demens upp till 15 år före diagnos
Hälften av studiedeltagarna tog 500 milligram flavanoler, en undergrupp av flavonoider som finns i kakao, varje dag i tre år. Den andra hälften fick placebo utan dessa växtföreningar. Dessutom användes urinprover för att fastställa hur hälsosamt en undergrupp på 1 400 försökspersoner åt och hur mycket te, frukt och grönsaker de konsumerade.
Medan deltagarnas flavonoidintag endast uppskattades retrospektivt i andra studier, kunde det fastställas exakt i denna studie. Dessutom användes tester för att mäta försökspersonernas mentala prestationsförmåga.
Resultatet: den tredjedel av deltagarna som åt den hälsosammaste kosten uppvisade den minsta nedgången i prestationsförmåga över tid. Den tredjedel av deltagarna som fick i sig särskilt få flavonoider via maten drog direkt nytta av det extra intaget av flavanoler i tablettform. De kunde förhindra att de kognitiva förmågorna försämrades och förbättra sin minnesförmåga.
Första tecknen på demens: elva symtom kan tyda på sjukdomen
”Men hos deltagare som regelbundet åt äpplen och bär hade det extra intaget ingen effekt”, fortsätter det på 24vita.de. Studien tyder alltså på att dessa två typer av frukt kan skydda mot demens. Den förebyggande effekten av flavonoider betonas också av sjukförsäkringsbolaget AOK: ”Studier har visat att fytokemikalier har en antioxidativ effekt, dvs. de skyddar mot cellskadande fria radikaler.
Prof. Dr. Bernhard Watzl, ordförande för German Nutrition Society, bekräftar också detta. Enligt honom är flavonoider till hjälp för att förebygga demens. Det är dock oklart om det finns en kritisk tidsram för deras effekt. Experten tror att den avgörande kursen redan kan ha satts av kosten vid 20 eller 40 års ålder.