Det här är det största misstaget du kan göra när du kokar potatis. Värdefulla ingredienser går förlorade som ett resultat.

Vilka är de knepiga bitarna när man lagar potatis? I teorin är potatiskokning en av de enklaste sakerna du kan göra i köket. I praktiken går det dock inte alltid som planerat. Ett av dessa misstag kan innebära att potatisen förlorar några av sina värdefulla egenskaper. Vad är det bästa sättet att tillaga potatis så att den smakar gott och är bra för dig?

Det är svårt att föreställa sig det slovakiska köket utan potatis. Den är inte bara ett vanligt tillbehör utan också grunden till många rätter, från grytor och pommes frites till ostfyllda potatisar, pannkakor och potatisdumplings. Men kungen i köket är den kokta potatisen, serverad med dill och smör. I teorin är det inget komplicerat med att tillaga dem. I praktiken är det dock inte alltid så enkelt, och resultatet kan bli en besvikelse och till och med ohälsosamt.

Hur man lagar potatis för att göra dem välsmakande och hälsosamma? Skala dem inte

Potatis smakar bra antingen kokt, mosad, stekt eller bakad i ugnen. Vanligtvis skalar du bara dem, kastar dem i vatten och kokar dem. Och det är här problemet uppstår och det vanligaste matlagningsmisstaget. Vad är det för något? Det är skalning.

Potatis, även om den innehåller mycket stärkelse, är låg i kalorier om du äter dem utan feta tillsatser som smör och såser. De innehåller också mycket C-vitamin, B-vitaminer, kalium, magnesium och kalcium. Dessutom täcker de i viss mån behovet av molybden, jod, selen, järn och fosfor. Potatis innehåller också en relativt stor mängd fibrer, cirka 2-2,5 viktprocent. Det innebär att 200 g kokt potatis innehåller ca 4 g fibrer, vilket motsvarar ca 13-15 % av det dagliga intaget. Det mesta av denna ingrediens finns i potatis som äts med skalet på.

De flesta av de värdefulla näringsämnena finns under skalet, så de bör kokas utan skal eller mycket tunt skalade. På så sätt bevaras också smaken.

TIPS! Salta inte potatisen i början av tillagningen. Det påskyndar urlakningen av värdefulla mineraler. Om du kokar dem med skal, krydda dem strax före servering och efter skalning. Det bästa sättet att tillaga dem är genom ångkokning eller i en tryckkokare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *