Dop & Minnesstund

Dop & Namngivning

Själva dopgudstjänsten är en fest där församlingen tillsammans med familjen firar ett nytt liv och att personen blir en del av gemenskapen. Efter dopgudstjänsten vill många fortsätta med ett kalas.Ha gärna dopet med efterföljande kalas hos oss!
Ni får gärna ha egna dikter och sånger vid dopgudstjänsten. Det finns en ordning för dopgudstjänsten. Den innehåller allt det som ett dop skall innehålla, men det finns utrymme för personliga tillägg. Samtala med den präst som ska döpa kring vilka dikter och sånger som ni önskar, så att de passar in i dopgudstjänstens helhet.
En namngivning kan formas hur som helst och vara så informell eller formell som man önskar Det viktigaste är att känslorna och kärleken för barnet lyfts fram. Vad du än väljer att inkludera i barnets namngivning så kommer det att göra den mer personlig och minnesvärd.

Minnesstund

En viktig del av begravningen är minnesstunden som hålls efter själva ceremonin. Hur du väljer att hålla minnesstunden är helt individuellt och kan göras på en rad olika sätt. Man brukar äta mat eller fika och dela med sig av minnen och upplevelser man haft med den som avlidit.

Menyn anpassas dels efter vilken tidpunkt på dagen minnesstunden hålls, dels efter årstiden. Buffé är att rekommendera, det funkar med såväl mat- som kakbuffé, beroende på när minnesstunden är.

Det finns en hel del att välja bland och om du känner dig osäker så rådgör med oss.

Det finns ingen speciell dukning som gäller, och du får själv välja om du vill ha ett långbord eller många mindre bord. Vanligen använder vi oss av vita dukar och servetter men andra färger fungerar också utmärkt. Att placera ut gästerna är att rekommendera då de slipper känna sig förvirrade över hur de kan sitta och den avlidnes familj får själva bestämma om de vill sitta tillsammans eller utspridda.

 Det är vanligt att ha en enklare dekoration i lokalen. det kan vara med blommor eller annat som påminner om den avlidne. En bild på honom eller henne eller något annat som relateras till den avlidne kan ställas fram på exempelvis borden eller vid entrén. Du kan ställa upp ett så kallat minnesbord där fotografier, blommor och en eventuell gästbok kan läggas.