Färska fikon är en otroligt hälsosam mat! De har lågt kaloriinnehåll men är fulla av vitaminer och mineraler. De kan till och med hjälpa dig att se yngre ut och känna dig yngre! Det finns så många andra anledningar att njuta av dessa läckra, näringsrika frukter. Låt oss dyka in och utforska dem!
Att fikonens värdefulla egenskaper har varit kända under lång tid framgår av det faktum att de redan var kända i antikens Grekland och Rom. Fikonet är en av de äldsta frukterna som odlats av människan och är inte bara känt för sin söta smak utan också för sina hälsofrämjande egenskaper. Varför ska du inkludera dem i din kost? Listan är ganska lång.
Fikon och deras egenskaper. De fungerar som ett naturligt ungdomselixir
- Färska fikon är kalorifattiga – det finns 74 kcal i 100 g frukt. När det gäller den torkade versionen är det något mer, 314 kcal.
- Torkade fikon kan å andra sidan användas som en bra energikälla.
- De är en riktig skattkista av vitamin A och E, B-vitaminer och betakaroten.
- En sådan blandning har en utmärkt effekt på det endokrina systemet och nervsystemet.
- Frukter innehåller också mineraler, bland annat kalcium, kalium, järn och magnesium.
- De är också en bra källa till fibrer.
Vad betyder detta i praktiken? Bland annat är fikon värda att äta eftersom:
- de har en god effekt på tarmfunktionen
- de hjälper till att förebygga uppblåsthet och förstoppning
- de bidrar till att sänka alltför höga nivåer av LDL-kolesterol, det s.k. onda kolesterolet
- skyddar mot åderförkalkning
- de är mättande, vilket innebär att vi känner oss mätta längre och undviker att småäta
- de har en positiv effekt på synen
- hjälper till att hålla blodtrycket på rätt nivå
- minskar stress och trötthet
- förbättrar minne och koncentration
Fikon innehåller också antioxidanter som hämmar åldrandeprocessen. Det är inte för inte som denna frukt är ett av de livsmedel som bör konsumeras som en del av den så kallade anti-ageing-dieten. En sådan diet håller dig frisk och ung längre.
Fikon är bland de produkter som har störst föryngrande kraft, tillsammans med avokado, bananer, äpplen, blåbär, kiwi, aprikoser, apelsiner, jordgubbar och körsbär.
Vem kan inte äta fikon?
Fikon är ett utmärkt tillskott till kosten för barn och seniorer.
- De innehåller en bra dos kalcium, som är ansvarigt för starka och friska ben och tänder.
- Tack vare järninnehållet kan personer som lider av anemi också njuta av fikon.
Precis som med frukten bör vissa personer undvika fikon, även om de är mycket hälsosamma .
- På grund av det höga glykemiska indexet är torkade fikon inte att rekommendera för personer med diabetes.
Fikon kan ätas råa eller i torkad form. De är ett utmärkt komplement till desserter, havregryn eller till och med söt keso. De kan användas i sallader med getost eller fetaost. Fikon kan också användas för att göra sylt, gelé eller konserver.