Vitlökssoppa är en stor favorit i vårt land och när vädret blir kallt och den kalla årstiden börjar finns det inget bättre än en skål med denna läckra soppa för att värma dig! Att göra vitlökssoppa är verkligen enkelt och roligt. Allt du behöver är en god buljong, lite ost och lite kryddor för att göra denna goda soppa.
Vitlökssoppa är förmodligen den bästa soppan för höst och vinter, när vi vill värma upp snabbt och ta hand om vårt immunförsvar på samma gång, för som vi alla vet anses vitlök vara ett naturligt antibiotikum. Hur förbereder man vitlökssoppa så att den är effektiv, men också riktigt god och aromatisk? Glöm inte en hård mogen ost, till exempel parmesan. Timjan kommer också att vara till nytta. Denna ört är utmärkt för att krydda vitlökssoppans smak och ge den en underbar arom.
Vitlökssoppa – en varm njutning vid förkylning
Ingredienser:
- 2 l buljong eller annan buljong,
- 2 små lökar,
- 10-12 vitlöksklyftor
- ca. 100 g smältost (jag använder örtost – rekommenderas),
- riven hårdost (enligt din smak)
- salt, svartpeppar, lagerblad, timjan,
- örtkrutonger för servering.
Vitlökssoppa – hur man gör det:
- Finhacka vitlöken. Pressa den inte, så att den inte släpper ut sin saft. Tärna löken.
- Hetta upp lite smör i en kastrull och lägg i löken. Stek den och tillsätt vitlöken. Stek en stund och häll den heta buljongen över allt. Lägg i lagerbladen och låt allt koka i ca 10 minuter. Under tiden förbereder du krutongerna.
- Tillsätt den bearbetade osten och vänta tills den smälter. Smaka av med peppar och häll upp i skålar eller på tallrikar. Strö över riven ost och tillsätt krutongerna. Njut av din måltid!
I vilken buljong är det bäst att laga vitlökssoppa? Det finns många alternativ, men den godaste vitlökssoppan kommer att vara i essentiell nötköttbenbuljong. Jag rekommenderar också vitlökssoppa med fårkött, även om inte alla kanske gillar den karakteristiska aromen av detta kött.