Bullar gjorda av hemlagad jästdeg är ett bra alternativ till jästrullar från konditorier. Jag bakar en stor plåt med mjuka och fluffiga bullar av några få billiga ingredienser och serverar dem som en andra frukost, efterrätt eller eftermiddagste.
Vilken jästdeg för fyllda bullar?
Om du gör jästdeg för söta bakverk måste du tillsätta ägg, smör och mjölk. Du kan använda ett traditionellt jäsmedel, men jag tillsätter jäst, mjölk och socker i mjölet, väntar 30 minuter på att jästen ska börja arbeta, tillsätter resten av ingredienserna och knådar sedan degen. Du kan göra en surdeg av färsk jäst, mjölk, 2-3 matskedar socker och 2-3 matskedar fullkornsmjöl och sedan blanda den med mjölet och resten av ingredienserna till jästdegen.
Det är viktigt att se till att den färska jästen och äggen till jästdegen och för att breda på bullarna innan gräddning har rumstemperatur, och att mjölken och smöret är under 40 grader Celsius. Ett tips: Du kan värma mjölet i ugnen (ca 30-35 grader) innan du tillsätter mjölk, jäst och socker. Du kan också sätta den knådade degen i en försiktigt uppvärmd ugn för att jäsa.
Jag använder en mixer med krokar för att knåda degen till de chokladfyllda bullarna tills den är fin och smidig. Det brukar ta ungefär 15 minuter att knåda degen. Du vet att den är klar när den lossnar från skålens kanter. Du kan också knåda degen för hand, se bara till att lufta den väl genom att sträcka, vika och knåda när den blir smidig och inte fastnar i händerna.
Tips: Du kan använda jästdegsreceptet nedan för att baka inte bara chokladfyllda bullar, utan också läckra croissanter och runda jästkakor. Om du bara tillsätter 3/4 tsk socker i mjölet får du en torr jästdeg som är perfekt för bland annat bakade ravioli med olika fyllningar, piroger och kåldolmar.
Vad använder jag för att göra en chokladfyllning till jästrullar?
Jag gör fyllningen till hemmagjorda jästrullar av mörk choklad eller mjölkchoklad som jag bryter i små bitar. Du kan också använda färdig chokladkräm eller choklad-hasselnötkräm från en burk och vit choklad.