Japanerna har ett speciellt sätt att rengöra ugnar. Smutsen löses helt enkelt upp och torkas lätt bort.

Att rengöra ugnen är ett av de minst roliga jobben i köket. När fett har samlats och bakats i ugnen är det ganska besvärligt att ta bort det. Lyckligtvis finns det sätt att göra det enklare.

Rengör ugnen regelbundet

Det är bäst att tvätta ugnen efter varje större användning. Detta beror på att kött ofta spricker av fett, och ibland droppar något in i ugnen när du tar ut mat eller smakar på den. Om du låter det sitta kvar kommer resterna och fettet att först stelna och sedan fräsa vid nästa användning. Det blir då ännu svårare att få bort.
Dessutom kan smuts som fastnat orsaka en obehaglig lukt eller till och med lätt rökning från ugnen, vilket gör all efterföljande bakning mindre trevlig. Därför är det en bra idé att rengöra ugnen så ofta som möjligt.

Särskild ugnsrengörare

Att rengöra en ugn kan vara mycket svårt och obehagligt, så det finns många ugnsrengöringsmedel på marknaden som är särskilt utformade för ugnar. Om din ugn är riktigt smutsig kan du definitivt använda en av dessa för att ta bort de värsta avlagringarna. Om du rengör ugnen regelbundet räcker det med en trasa och svamp, varmt vatten och kanske lite vanligt köksrengöringsmedel.

Prova en diskmaskinstablett

Om det har samlats fett i ugnen och du inte får bort det kan du prova med en diskmaskinstablett. Värm ugnen till 80 grader och ställ en kastrull med vatten i mitten, kanske på ett galler, och droppa ner en eller flera diskmaskinstabletter i den. Stäng ugnen och låt den stå i en timme eller två.
När vattnet avdunstar fuktar det luften i ugnen och mjukar upp de feta avlagringarna. Diskmaskinstabletter är utformade för att avfetta, och när de berikas med dessa ångor hjälper de till att lossa fettet snabbare.
Sedan är det bara att ta bort pannan, låta ugnen lufta ut så att du inte bränner dig och börja rengöra. Det lossade fettet kommer att rengöra mycket bättre än tidigare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *