Är det vettigt att köpa smör i stora mängder och frysa in det? Du bör definitivt vara uppmärksam på detta när du konserverar smör.
Bättre lagring: Kan smör frysas?
Även om smör är en animalisk produkt har det en längre hållbarhet än kött, mjölk, ägg etc. Enligt Umweltverbände.at kan oöppnat smör fortfarande konsumeras sex månader efter att bäst före-datumet (BBD) har gått ut. Men smör som redan har öppnats – även om det har förvarats korrekt – kan endast förvaras i upp till fyra månader efter bäst före-datumet.
Och även om det bildas en mörkgul hinna på smöret kan det fortfarande konsumeras utan att tveka. Färgen orsakas av en växelverkan mellan fett och syre och kan enkelt skrapas bort. Om det däremot finns spår av mögel eller om smöret luktar härsket bör du kassera det.
Enligt Kerrygolds webbplats kan man dessutom tredubbla smörets hållbarhet genom att frysa det. Det kan förvaras i frysen i upp till nio månader.
Frys smör på rätt sätt: Vad du bör tänka på
Smör kan frysas in helt eller i halvor i originalförpackningen. Men om du föredrar det kan du också dela upp det innan du fryser in det och lägga det i frysfacket i mindre portioner om t.ex. 125 gram. På så sätt kan du ta ut rätt mängd smör direkt för avfrostning när du bakar.