Om 250 miljoner år kommer jorden att se ganska annorlunda ut. Tror du att det fortfarande kommer att vara en bra plats att leva på?

Det är värt att fundera över hur jorden kommer att se ut i framtiden. Det populära TikTok-kontot @conocer_ har släppt en fascinerande video som visar en projektion av hur vår planet kan se ut om 250 miljoner år, baserat på teorin om plattektonik. Enligt denna teori kan den ständiga rörelsen av tektoniska plattor forma kontinenternas framtid, vilket resulterar i en helt annan planet än den vi känner till idag.

Teorin om plattektonik bygger på att kontinenterna befinner sig i ständig rörelse. Även om dessa rörelser är gradvisa utövar de ett betydande inflytande under loppet av miljontals år. Precis som skedde för 250 miljoner år sedan med superkontinenten Pangaea, där allt land som uppstod förenades till ett enda block, kan dagens kontinenter smälta samman till en ny superkontinent. Detta har fått vissa forskare att kalla denna potentiella formation för ”Pangaea Ultima” eller ”Pangaea Proxima”. Det är möjligt att denna nya superkontinent kan bildas under de kommande 250 miljoner åren, vilket skulle leda till att det skapas stora oceaner, nya bergskedjor och ökenområden på platser som för närvarande är tropiska eller kalla. Detta fenomen illustrerar också att jorden är en levande planet. Kontinenter och hav kommer att fortsätta att förändras så länge som planetens kärna fortsätter att röra sig. Vissa experter har dock varnat för att den nuvarande ekologiska krisen sannolikt kommer att påverka denna naturliga process på ett oförutsägbart sätt, vilket potentiellt kan hindra jordens nästa geologiska evolution.

Skulle jorden vara beboelig under den ”sista Pangaea”?

Enligt information som delas av Eltiempo.es ser framtiden för livet på en hypotetisk superkontinent inte optimistisk ut för däggdjur. I en nyligen genomförd studie förutspås att om dagens tektoniska plattor smälter samman kommer extrema förhållanden att uppstå genom en kombination av intensiv vulkanisk aktivitet och höga koncentrationer av koldioxid (CO₂) i atmosfären. Detta skulle leda till brännande temperaturer och uppkomsten av stora öknar, vilket skulle minska andelen landområden som är beboeliga för däggdjur från 66% idag till bara 8%.

Christian Garavaglia från Meteored Argentina hävdar att ökad vulkanisk aktivitet skulle öka koldioxidutsläppen, förvärra den globala uppvärmningen och leda till att större delen av superkontinenten blir torr och ogästvänlig, med temperaturer som överstiger 40 ° C över stora områden. Alexander Farnsworth, ledande forskare, förklarar att dessa förhållanden skulle kunna utlösa en massutrotning inte bara av däggdjur, utan även av växter och annat liv.

Enligt studien skulle den ökade solstrålningen under 250 miljoner år, i kombination med den extrema värmen i mitten av Pangea Ultima , göra det svårt för de flesta arter att överleva. Modeller förutspår att superkontinenten kommer att bildas i ekvatorialregionen, där temperaturförhållandena kommer att vara som svårast, även om vissa forskare tror att om den skulle utvecklas vid polen skulle det finnas möjlighet till ett mer gynnsamt klimat för liv.

Trots dessa dystra framtidsutsikter påpekar Hannah Davies, geolog vid German Research Centre for Geosciences, att precis som vid tidigare massutdöendenkan livet anpassa sig på ännu okända sätt eller så kan en ny dominerande art uppstå på planeten. Men om mänskligheten fortsätter att existera lyfter Farnsworth fram möjligheten att anpassa sig till de extrema förhållandena eller leta efter liv utanför planeten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *