Så här går det om du råkar äta ett lagerblad

Vad händer om man råkar äta lagerblad?

Vi tycker om mat för att den väcker alla våra sinnen. Det är därför som recept ofta innehåller ingredienser som förhöjer smaken på en maträtt men som inte är avsedda att ätas. Ta till exempel lagerbladet. Det används i soppor, grytor, såser och till och med i desserter som den här. På de flesta amerikanska marknader finns två typer av lagerblad: Turkiska och kaliforniska.

Turkiska lagerblad har vanligtvis vågiga kanter och en kortare, mer rundad form. De har en mintliknande men varm, pepprig och lätt bitter smak, men den är inte lika stark som hos den kaliforniska varianten. De krispiga, olivfärgade bladen som du ofta hittar i mataffärens kryddavdelning är den torkade turkiska sorten. De är mer subtila i sin kvalitet, vilket gör dem lättare att arbeta med i köket, särskilt om du är en avslappnad hemmakock. Lägg dessa blad i vätska och deras smak och arom blir tillräckligt stark för att minska rikedomen i en maträtt utan att överväldiga den övergripande smakprofilen.

Så vad händer om du äter lagerblad av misstag? Som en allmän regel finns det inget att oroa sig för. Lagerblad är inte giftiga för människor, eftersom vi använder dem i matlagning. Men de kan utgöra en kvävningsrisk eftersom de blir nästan läderartade när de torkas. De kan till och med fastna i matsmältningskanalen om de sväljs i stora bitar. År 1983 perforerade en bit av ett lagerblad tarmväggen på en patient och orsakade smärta i nedre delen av buken.

Hela lagerblad är lättare att ta bort efter tillagning

Du kan antingen hacka eller krossa lagerbladen i bitar innan du tillagar dem för att undvika oönskade incidenter. Men eftersom de har en naturligt styv konsistens som inte mjuknar ens med värme, kommer de mindre bitarna fortfarande att kännas lite grusiga i munnen. Det är bäst att tillaga dem hela så att de är lättare att ta bort när rätten är klar. Liksom koriander har den sina för- och nackdelar.

En del tycker inte att de tillför något till en rätt. Eftersom konsistensen är ganska tuff ser vissa människor inte poängen med att lägga till dem i maten. Men om du gillar lagerblad vet du att torkade lagerblad, när de används på rätt sätt, kan ge rätter en varm nyans. Jag skulle också rekommendera att förvara dem i frysen i en förseglad fryspåse istället för i kryddlådan. På så sätt håller de sig som bäst i tre månader.

Färska lagerblad är ännu mer potenta, vilket gör att den här örten skiljer sig från andra. Recept med lagerblad kräver vanligtvis den torkade varianten eftersom de är mer lättillgängliga. Men om du har några nyplockade blad, halvera bara receptets antal hela torkade blad. Det är så många färska blad du behöver för att hålla rätten balanserad. Om du behöver en halv tesked krossade torkade lagerblad, behöver du ett helt färskt blad istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *