Som kanelbullar, men enklare: kanelkaka med sockerkaksdeg

Är du sugen på kanelbullar men har inte tålamod att baka jästdeg? Då är vår kanelkaka din räddare i nöden! Tack vare svampdegen går den snabbt att baka – men du får definitivt valuta för pengarna.

När det gäller hösten är jag personligen ambivalent. Mörka dagar och mycket regn? Det behöver jag inte. Å andra sidan har den kalla årstiden också en oslagbar fördel: kanel! För mig ger kryddan nu smak åt allt – från varma drycker och kakor till kex och gröt. Och jag ser fram emot det varje år på nytt.

Därför svär jag på vår kanelkaka. Med sin kanelsnurr och cream cheese-glasyr påminner den om kanelbullar, men är mycket snabbare och enklare att göra. Istället för jästdeg är den här saftiga kakan gjord av en snabb svamp som är marmorerad med brynt kanelsmör. Mums!

Läs också:  När ska jag tillsätta salt i pastavattnet? Min italienska vän blev ganska chockad när han fick reda på vad jag gjorde.

Ingredienser

Till degen:

  • 75 g mjukt smör
  • 2 ägg (storlek M)
  • 400 ml mjölk
  • 450 g mjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 dospåse bakpulver
  • 150 g socker
  • 1 påse vaniljsocker

Till kanelsmöret:

  • 120 g smör
  • 100 g farinsocker
  • 1 geh. msk kanel
  • 1 msk mjöl

Till glasyren:

  • 200 g florsocker
  • 50 mlmjölk
  • 50 g gräddfilsost

Förberedelser

1 Till smeten: Vispa smör och ägg med vispen på en handmixer tills det blir skummigt. Rör ner mjölken. Blanda mjöl, salt, bakpulver, socker och vaniljsocker i en annan skål. Häll i mjölkblandningen och blanda snabbt ihop allt. Smörj en bakform (ca 25 x 35 cm) och häll i smeten.

2 Kanelsmöret: Smält smöret på medelvärme under omrörning tills små vita vassleflingor stiger upp till ytan och smöret börjar skumma. Låt det brynas under omrörning tills det har fått en bärnstensfärgad kulör. Var försiktig: så snart vasslen börjar brynas kommer den att göra det snabbt. Rör om kontinuerligt för att undvika att smöret blir för mörkt och får en bränd smak. Passera smöret genom en sil klädd med hushållspapper. Rör ner socker, kanel och mjöl i det bruna smöret.

Läs också:  Det hjälper till att bygga upp immunförsvaret och fungerar som en slags sköld mot infektioner.

3 Fördela kanelsmöret jämnt över kaksmeten och marmorera med en gaffel. Grädda i förvärmd ugn (över-/undervärme: 180 °C/konvektion: 160 °C) i 20-25 minuter. Testa med en grillspett.

4 Till glasyren: Blanda florsocker och mjölk till en jämn smet, rör ner färskosten. Ringla glasyren på den varma kakan i remsor. Låt svalna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *