Disksvampen är ett vanligt köksredskap. Den är dock en grogrund för bakterier. Ett alternativ är betydligt mer hygieniskt.
Dortmund – Disksvampen ligger ofta fuktig och täckt av matrester vid diskbänkens kant. Experter har varnat för att personer som fortsätter att använda denna svamp för att diska kan bli smittade av skadliga bakterier. De har rekommenderat användning av en diskborste av flera skäl.
Bort med händerna från disksvampen – alternativet har en avgörande fördel
Även om du rengör din svamp regelbundet med enkla knep rekommenderar Federal Institute for Risk Assessment (BfR) att du byter ut den minst en gång i veckan. Om du har använt den för att torka bort kött- eller fiskrester från köksbänken är det bäst att kasta bort den omedelbart. Enligt en studie från Norge kan patogener som salmonella och campylobacter överleva i många svampar i mer än sju dagar.
Dessa bakterier kan orsaka symtom som diarré, huvudvärk och kräkningar. Men oavsett om det är en ny tvättsvamp eller om den är nyrengjord varnar forskarna för att bakterierna återvänder efter ett tag. De föreslår därför ett enkelt alternativ: ”Använd borstar i stället för svampar när du diskar”, skriver de i sin studie.
Är diskborstar bättre än tvättsvampar? Forskarna ger fyra skäl till varför
Forskarna ger fyra goda skäl till varför en borste är mer hygienisk i köket än en svamp:
- Borstar torkar snabbare: Det finns en lägre risk för att farliga patogener som Salmonella och Campylobacter överlever i den.
- Diskborstar har handtag: Detta är anledningen till att händerna inte kommer i kontakt med diskvattnet. Konsumenterna kan använda varmare vatten och rengöra disk och bestick bättre.
- Dina händer förblirrena: Om du använder en borste förblir dina händer någorlunda rena. Patogener överförs inte från borsten till huden i första hand – och hamnar inte därefter på slemhinnorna.
- Lättare rengöring: Diskborstar är lättare att hålla rena i diskmaskinen än en svamp.
Så här använder och rengör du din diskborste i köket
När du är klar med disken bör du förvara borsten så att den kan torka helt. På så sätt förhindrar du att bakterier förökar sig på den. Det gör du genom att placera borsten på en torr och ren plats, ställa upp den med en sugkopp eller, ännu hellre, hänga upp den.
Men diskborstar måste också rengöras någon gång. Det bästa sättet att göra detta är helt enkelt att lägga dem i diskmaskinen. Vid en temperatur på över 60 grader Celsius dödas bakterierna under tvättcykeln. Viktigt att tänka på: Ta bort eventuella matrester från borsten i förväg.
Om borsten inte tål maskindisk eller om du inte har någon diskmaskin kan du helt enkelt skölja borsten under varmt vatten. Om rengöringsverktyget är tillverkat av trä kan du regelbundet lägga det i vinäger i en timme för att desinficera det. Vinägern dödar bakterier och tar bort lukter.
Använd köksborsten för endast en uppgift
I allmänhet bör diskborstar – precis som svampar – inte användas för olika uppgifter i köket. Till exempel bör diskborsten endast användas för disk och en trasa för ytor. I studien rekommenderar forskarna också att man torkar bort köttsaft med en kökshandduk.
Men även med god skötsel bör diskborstar bytas ut regelbundet. Detta är nödvändigt senast när borsten börjar fransa sig eller när borsten börjar avge en obehaglig lukt. På så sätt säkerställs en god hygien i köket.