Ställ in varmvattenvärmesystemet korrekt med hjälp av denna enkla regel för att spara mycket energi.

Det är möjligt för konsumenter att minska sin energiförbrukning genom att reglera radiatorn. Detta leder till lägre uppvärmningskostnader utan att värmen minskar.

I Dortmund bör radiatorerna servas av ett specialiserat företag minst en gång om året. Det hjälper till att undvika onödiga kostnader och förlänger dessutom radiatorns livslängd. Ansvaret för att ordna med denna service ligger på fastighetsägaren. I hyresbostäder fördelas dock underhållskostnaderna på hyresgästerna.

Rätt inställning av värmen för varmvatten – en tumregel sparar mycket energi

För att hålla energiförbrukningen på en så låg nivå som möjligt måste värmeregleringen vara optimalt inställd. Uppvärmningstemperaturen bestämmer framledningstemperaturen för varmvattnet och bör anpassas till isoleringsstandarder och det lokala klimatet. För att förhindra mögelbildning bör värmen vara påslagen även nattetid. Det lönar sig särskilt att kontrollera värmekurvan efter isoleringen.

Huset har nu ett minskat värmebehov och behöver mindre energi än tidigare. Det är viktigt att känna till att många värmesystem ofta körs med fabriksinställningar. De är därför inte anpassade till klimatet eller isoleringen.

Uppvärmning sparar energi: optimera varmvattentiderna

Om huset har en välisolerad, medelstor vattentank (150-180 l) räcker det ofta med att värma upp den en gång i början av dagen. Om vattnet är för kallt på kvällen kan det värmas upp igen.

När du ställer in förvaringstemperaturen är det av hygieniska skäl viktigt att se till att temperaturen inte sjunker under 55 grader Celsius. Detta bidrar till att förhindra spridning av legionellabakterier. Denna temperaturgräns föreskrivs i dricksvattenförordningen för stora system, men är endast en rekommendation för en- och tvåfamiljshus.

För att få ut mesta möjliga av radiatorerna bör byggnadens värmesystem underhållas regelbundet.

Ställ in värme och varmvatten effektivt: justera förbrukningen efter behov

Trots tumregeln kan värmeregleringen justeras efter respektive hushålls behov. Vi rekommenderar att du testar varje inställning och justerar uppvärmningsfrekvensen i enlighet med detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *