Du borde sluta ha det i din buljong. Det kommer bara att leda till hälsoproblem.

Vad hjälper buljong? Den överraskar med sin smak och sina egenskaper

Mormödrar håller med – buljong är ett bra botemedel mot nästan alla sjukdomar (och särskilt om du kämpar mot en förkylning, influensa eller andningssjukdom). Så när hälsoproblem tornar upp sig i horisonten sätter kockarna definitivt en kruka på brännaren, där de gradvis förbereder en aromatisk och värmande buljong.
Även om det ibland beskrivs som ett botemedel mot halsont, är buljongen framför allt välsmakande och fyllig. Många människor kan helt enkelt inte föreställa sig en söndagslunch utan ”kungen av slovakiska soppor” och njuter av dess smak från första skeden. Då lönar det sig att uppskatta dess egenskaper.

En välkokt buljong (gjord på färskt kött och massor av grönsaker – morötter, persiljerot, selleri och lök) är en källa till vitaminer och mineraler: järn, kalium, kalcium och vitamin E. Tillsatsen av färsk persilja berikar soppan med vitamin C. Ett enkelt misstag kan dock förstöra alla dina ansträngningar.

Läs också:  Kyckling bör inte lämnas i frysen längre än så. När denna tid har gått bör den kastas bort.

Vad ska man inte lägga i buljongen? Det blir av med alla dess egenskaper

Många människor har för vana att lägga en buljongtärning i buljongen för att påskynda tillagningsprocessen lite, men också för att ge smak till soppan. Men dess sammansättning, som ofta är full av konstgjorda ingredienser, kan vara en anledning till oro.
Buljongtärningen är full av smakförstärkare, konstgjorda smakämnen och färgämnen. Dessutom innehåller den minimala mängder torkade grönsaker och kött. Det lönar sig därför att kontrollera ingredienserna noga innan man köper. Sådana ämnen ger kalorier, men de kan också höja blodtrycket och risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
I stället för buljongtärningar bör soppan smaksättas med naturliga ingredienser: libbsticka, salvia, lagerblad, kryddpeppar eller färsk persilja. Svamp och vitlök förhöjer också buljongens smak. Det betyder inte att du ska sluta använda buljongtärningar helt och hållet. Du kan tillaga en hälsosam buljongtärning hemma i ditt eget kök.

Hur gör man en hemmagjord buljongtärning?

Om du vill se till att inga misstänkta ämnen kommer in i den beredda soppan är det värt att berika den med smaken av hemlagade buljongtärningar. Hur man förbereder det?
Du kommer att behöva:

  • flera lökar,
  • rapsolja,
  • krossade lagerblad,
  • smulade lagerblad,
  • torkade grönsaker,
  • muskotnöt,
  • kryddpeppar,
  • gurkmeja,
  • ingefära,
  • salt,
  • lite mjöl.
Läs också:  När ska jag tillsätta salt i pastavattnet? Min italienska vän blev ganska chockad när han fick reda på vad jag gjorde.

Skala löken och skär den i mindre bitar. Krydda med salt och lägg åt sidan i 10 minuter. Strö sedan över löken med mjöl. Lägg lökarna i pannan. Stek och för över till en emaljerad gryta. Tillsätt de torkade grönsakerna och kryddorna. Blanda och mixa sedan mycket noggrant. Lägg blandningen i en återförslutningsbar iskubsform. Kryddorna kan också förvaras i behållaren i kylskåpet i ca 4-6 veckor.
Det finns många andra recept för att göra hemlagade buljongtärningar som flyter runt på internet. Här är ett exempel på ett av dem. För att förbereda det behöver du:

2 morötter, 1 purjolök, 1 lök, 1 schalottenlök, 3 vitlöksklyftor, 1/4 knippe persilja, 2 teskedar currypulver, 1 tesked gurkmeja, 1 tesked timjan, 1 tesked vitpeppar, 1/2 tesked kryddnejlika, 150 g havssalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *